Warzywne gołąbki w czerwonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: 1 cebulę, papryki oczyścić(część zostawić papryk do dekoracji) pokroić w kostkę, krótko podsmażyć na oleju. Kaszę ugotować na sypko. Wystudzoną kaszę i warzywa wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Kapustę sparzyć, zdjąć wierzchnie liście około 12 sztuk. Zdjąć delikatnie błonki, na 10 lisciach rozłożyć porcję farszu, zwinąć w gołąbki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć 2—3 liście następnie gołabki, podlać wodą. Na wierzchu ułożyc plastry wraz ze skórką drugiej cebuli. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni, potem zmniejszyć temp. do 160 i piec około 30 minut.
Porady
1.do gotowania gołabków można dodać ząbek czosnku, będą bardziej aromatyczne.
Komentarze