Warzywne gołąbki w czerwonej kapuście

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gołąbki typowo warzywne – takie jakie lubię z kaszą jęczmienną i warzywami. Podane na gorąco z pajdą ciemnego pieczywa są super.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk
    farsz:
    15 dag kaszy jęczmiennej perłowej
    1 łyżka oleju lub masła
    2 czerwone cebule
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 papryka żółta
    Sól, pieprz do smaku
    1 czerwona kapusta średnia około 1,5 kg
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywne gołąbki w czerwonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: 1 cebulę, papryki oczyścić(część zostawić papryk do dekoracji) pokroić w kostkę, krótko podsmażyć na oleju. Kaszę ugotować na sypko. Wystudzoną kaszę i warzywa wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Kapustę sparzyć, zdjąć wierzchnie liście około 12 sztuk. Zdjąć delikatnie błonki, na 10 lisciach rozłożyć porcję farszu, zwinąć w gołąbki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć 2—3 liście następnie gołabki, podlać wodą. Na wierzchu ułożyc plastry wraz ze skórką drugiej cebuli. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni, potem zmniejszyć temp. do 160 i piec około 30 minut.

Porady

1.do gotowania gołabków można dodać ząbek czosnku, będą bardziej aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować