Lekkie curry z samych warzyw. Dla mnie to lepsza wersja bo kremowa, rozpływająca się na podniebieniu :) Szczególnie dynia jest tu wprost genialna! Szczerze polecam!
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
200 g obranej dyni
1 mała cukinia
1 nieduża marchewka
1 mała cebula
1 średniej wielkości ziemniak
1/3 szklanki wody
3 czubate łyżki śmietanki kokosowej
1-2 łyżki oleju
sól
3/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
Warzywne curry z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniak pokroić w niedużą kostkę, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Marchewkę posiekać w cienką zapałkę.
Dynię i cukinię pokroić w małą kostkę, razem z marchewką i posiekaną cebulką lekko podsmażyć na oleju. Podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 3-4 minuty.
2.Dodać śmietankę kokosową, doprawić solą, curry, kurkumą i papryką, wymieszać. Dusić pod przykryciem następne 3-4 minuty. Można jeść samodzielnie lub z ryżem.
Komentarze