Warzywne ciasto na kruchym spodzie

4.5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wytrawne , delikatnie pikantne ciasto warzywne , upieczone na słodkim , kruchym spodzie.Połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę.Smaki idealnie się uzupełniają i komponują.

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.
    Ciasto kruche:
    250g. mąki pszennej
    100g. masła 82%
    2 łyżki śmietany 18%
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru
    Farsz:
    0,5 kg kolorowej fasolki szparagowej
    0,5kg. małych pieczarek
    1 biała cebula
    1 papryka chili
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    sól , pieprz
    2 łyżi masła
    Sos:
    3 jajka
    250ml śmietany 18%
    400g. rozdrobnionego szpinaku ( mrożonego lub świeżego)
    200g. tartego sera żółtego
    1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    12 pomidorków koktajlowych
    masło do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Warzywne ciasto na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche 1. Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
    Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
  • ciasto kruche 2. Wbić jajko oraz dodać mąkę i cukier.
    Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
    Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
  • fasolka szparagowa 3. Farsz:Z fasolki szparagowej odciąć końce , umyć , ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić , osuszyć.
  • warzywa 4. Pieczarki obrać ,umyć ,każdą przekroić na pół.
    Cebulę pokroić w piórka , paprykę chili posiekać drobno.
    Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć cebulę , dodać pieczarki oraz paprykę chili.
    Dusić razem do odparowania płynów , dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz , wymieszać.
  • sos-spoiwo 5. Sos:Jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawami.
    Dodać szpinak oraz ser żółty , dokładnie wymieszać.
  • ciasto kruche 6. Ciasto odwinąć z foli , stolnicę oprószyć mąką pszenną , rozwałkować cieni placek.
    Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem , ułożyć ciasto przylepiając je do ścianek blaszki.
    Nakłuć spód widelcem.
  • Warzywne ciasto na kruchym spodzie 7. Na ciasto wyłożyć usmażone pieczarki.
  • Warzywne ciasto na kruchym spodzie 8. Na pieczarki ułożyć podłużnie fasolkę szparagową.
  • Warzywne ciasto na kruchym spodzie 9. Na warzywa wylać sos uważając by nie wypłynął poza ścianki ciasta , rozprowadzić go równo po całości.
    Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone pomidorki koktajlowe.
  • Warzywne ciasto na kruchym spodzie 10. Piec ciasto 45-5o min w piekarniku nagrzanym do 18st.
    Podawać na ciepło samo lub z ulubionym wytrawnym sosem.
    Pasować do ciasta będzie także lekka sałatka ze świeżych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować