Wytrawne , delikatnie pikantne ciasto warzywne , upieczone na słodkim , kruchym spodzie.Połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę.Smaki idealnie się uzupełniają i komponują.
Składniki:
Blaszka 27,5 X 17cm.
Ciasto kruche:
250g. mąki pszennej
100g. masła 82%
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
1/2 szklanki cukru
Farsz:
0,5 kg kolorowej fasolki szparagowej
0,5kg. małych pieczarek
1 biała cebula
1 papryka chili
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sól , pieprz
2 łyżi masła
Sos:
3 jajka
250ml śmietany 18%
400g. rozdrobnionego szpinaku ( mrożonego lub świeżego)
200g. tartego sera żółtego
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
12 pomidorków koktajlowych
masło do wysmarowania blaszki
Warzywne ciasto na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
2.Wbić jajko oraz dodać mąkę i cukier.
Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
3.Farsz:Z fasolki szparagowej odciąć końce , umyć , ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić , osuszyć.
4.Pieczarki obrać ,umyć ,każdą przekroić na pół.
Cebulę pokroić w piórka , paprykę chili posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć cebulę , dodać pieczarki oraz paprykę chili.
Dusić razem do odparowania płynów , dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz , wymieszać.
5.Sos:Jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawami.
Dodać szpinak oraz ser żółty , dokładnie wymieszać.
6.Ciasto odwinąć z foli , stolnicę oprószyć mąką pszenną , rozwałkować cieni placek.
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem , ułożyć ciasto przylepiając je do ścianek blaszki.
Nakłuć spód widelcem.
9.Na warzywa wylać sos uważając by nie wypłynął poza ścianki ciasta , rozprowadzić go równo po całości.
Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone pomidorki koktajlowe.
10.Piec ciasto 45-5o min w piekarniku nagrzanym do 18st.
Podawać na ciepło samo lub z ulubionym wytrawnym sosem.
Pasować do ciasta będzie także lekka sałatka ze świeżych warzyw.
Komentarze