Warzywne burgery.

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Soczyste kotlety nadające się nie tylko na burgery, ale jako dodatek do obiadu czy jako samodzielna wegańska przekąska. Myślę, że jest to dobry sposób, aby skłonić malucha do zjedzenia warzyw.Wspaniałe są też na zimno. Przekrojone na pół na świeżej bułce posmarowanej musztardą.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 10 burgerów do kajzerki:
    trzy średnie cebule
    trzy duże marchewki
    trzy średnie korzenie pietruszki
    średni korzeń selera około 400g
    dwie gałązki selera naciowego
    dziesięć średnich ząbków czosnku
    łyżeczka szałwii
    łyżeczka płatków chili
    100g mrożonego szpinaku
    pół szklanki mrożonego groszku
    dwie łyżki całego siemienia lnianego
    szklanka płatków owsianych
    trzy łyżki mąki ziemniaczanej
    olej rzepakowy
    sól i pieprz do smaku

    Sos:
    duży kubek naturalnego jogurtu
    pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    trochę szczypiorku
    sól i pieprz do smaku

    Dodatki:
    ser żółty
    ogórki konserwowe
    i wszystko inne na co mamy ochotę
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Warzywne burgery. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieram, kroję w piórka i szklę na oleju z dodatkiem sporej szczypty soli. Pietruszkę, marchew i korzeń selera obieram, myję i trę na tarce o grubych oczkach. Umyty seler naciowy i obrany czosnek kroję w plasterki. Wrzucam tak przygotowane składniki do zeszklonej cebuli. Dodaję płatki chili, pieprz, sól i dokładnie mieszam. Przez chwilkę będzie się wydawało, że warzywa mają za sucho, ale za moment powinny puścić sok i udusić się we własnym sosie. Gdy warzywa zaczynają mięknąć dodaję szałwię, szpinak oraz groszek. Duszę dosłownie chwilkę, aż groszek zmięknie. Wsypuję siemię i mieszam. W razie potrzeby doprawiam i zdejmuję uduszone warzywa z ognia. Przekładam je z garnka do miski i czekam, aż chwilkę przestygną. Można od czasu do czasu pomieszać to przestygną szybciej. Dodaję płatki owsiane i kolejno po łyżce mąki ziemniaczanej, mieszam a masa powinna się zacząć lekko lepić. Łyżką nabieram sporo masy i formuję w dłoniach kotlecik. Smażę z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Gdy obie strony są zarumienione odwracam i posypuję serem, który po chwili powinien się stopić. Zdejmuję kotleciki i odkładam na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  • 2. Składniki sosu mieszam w miseczce, doprawiam solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.
  • 3. Świeżą kajzerkę z sezamem przekroiłam na pół i na obu częściach rozsmarowałam po łyżce sosu. Na dolnej połowie położyłam plasterki konserwowego ogórka, a na nim kotlecika. Przykryłam górą bułki. Ulubioną bułkę można oczywiście uprzednio podpiec, aby zrobiła się lekko chrupka.

Porady

Zawsze smażę kotlecika kontrolnego, jeśli zaczyna się rozpadać warto dosypać łyżkę ziemniaczanej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować