To było tak…no zupa dzisiaj musi być! Ale jaka…chodzenie po sklepie, oglądanie, zaglądanie…masakra! No i do domu powrót z niczym :P A tu takie bogactwo warzyw! No to zaszaleliśmy ;)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mielonej cielęciny
1 duża marchew
3 łodygi selera naciowego
4 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
1,5 l bulionu warzywnego
100 g brukselki
100 g groszku cukrowego
1/2 szt brokułu
4 szt zielonych szparagów
2 pełne łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
koperek
sól, pieprz
Warzywna zupa z cielęciną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy kilka minut i zalewamy gorącym bulionem.
Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół) oraz groszek.
Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Hartujemy wywarem z zupy, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy (kilka minut na małym ogniu), nie gotujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Komentarze