Bardzo zdrowa zapiekanka. Bezglutenowa i wegańska. Krem z awokado jest dość zdecydowany w smaku, co dobrze komponuje się z delikatnymi warzywami. Nadaje się na każdą okazję – święta, przyjęcie, rodzinny obiad… :)
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki na spód:
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
7 łyżek letniej wody,
240 g ugotowanej kaszy jaglanej,
20 g mąki z ciecierzycy,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka czarnuszki,
1 łyżeczka soli.
Składniki na krem:
1 dojrzałe awokado (150 g po obraniu),
2 ząbki czosnku,
sok z 1 limonki,
6 łyżek śmietany sojowej (można zastąpić zwykłą),
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka soli.
Dodatkowo:
1 średnia cukinia,
2 średnie marchewki,
kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy.
Warzywna zapiekanka z kremem z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Siemię lniane mieszamy z wodą tak, żeby nie było grudek. Kaszę wsypujemy do malaksera, dodajemy papkę z siemienia lnianego. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę, mąkę, czarnuszkę, sól. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2.Krem: Awokado i czosnek obieramy. Blendujemy ze śmietaną, sokiem z limonki, kolendrą i solą. Odstawiamy.
3.Schłodzony spód wykładamy do naczynia do zapiekania (nie ma potrzeby smarować naczynia masłem – ciasto jest dość tłuste). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190 stopni) na około 12-15 minut.
4.Marchewkę obieramy. Cukinię i obraną marchewkę tniemy na bardzo cienkie paski (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw).
5.Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Smarujemy kremem i naprzemiennie układamy paski warzyw. Pomidory kroimy i posypujemy nimi zapiekankę. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 12-15 minut.
Komentarze