WARZYWNA zapiekanka na lekki obiad

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

...smaczna, zdrowa, czasami warto zjeść bezmięsny, ale sycący obiad.....wykorzystując dostępne sezonowo warzywa....

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia młoda zielona mała: 3 sztuki
    - kalafior mały: 1 sztuka
    - Pomidor duży: 4 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - pieczarki: 15 dekagramów
    - czosnek ząbki: 5 sztuk
    - ser żółty salami lub inny: 15 dekagramów
    - Jajko: 3 sztuki
    - mleko: 6 łyżek
    - sól, pieprz do smaku: 5 szczypt
    - papryka mielona słodka: 2 łyżeczki
    - otręby pszenne: 2 łyżeczki
    - oliwa: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Warzywna zapiekanka na lekki obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kroimy cukinie 1. Cukinie dobrze myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm plastry.
  • pomidory z czosnkiem 2. Pomidory sparzamy i ściągamy skórkę, kroimy na kawałki.
    Czosnek siekamy.
    Rozgrzewamy patelnie i dusimy na niej pod przykryciem pomidory z czosnkiem około 15 minut, aż powstane sos pomidorowy. Miksujemy.
  • pieczarki 3. Cebule obieramy i siekamy.
    Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Podsmażamy na patelni na łyzce oliwy pieczarki razem z cebulą.
  • tarty kalafior 4. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki a następnie trzemy na tarce na plasterki.
    Sparzamy 10 minut we wrzatku.
  • roztrzepujemy jajka z mlekiem 5. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem.
  • ukladamy w naczyniu 6. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie łyzką oliwy.
    Układamy na dnie połowę plastrów cukini. Posypujemy solą i pieprzem. Dalej układamy połowe plasterków kalafiora.
  • dajemy pieczarki 7. Posypujemy pieczarkami z cebulą.
  • wykladamy sos pomidorowy 8. Polewamy połową zmiksowanego sosu pomidorowego.
  • układamy cukinie 9. Układamy reszte plasterków cukinii i posypujemy solą i pieprzem.
  • scieramy ser zólty 10. Scieramy na tarce na grubych oczkach ser zółty.
  • polewamy masa jajeczna 11. Przykrywamy cukinie resztą plastrów kalafiora. Polewamy resztą sosu pomidorowego, a na to wylewamy roztrzepane jajka z mlekiem.
  • posypujemy zoltym serem i papryka 12. Posypujemy startym zółtym serem i suszoną mielona paryką słodką.
  • posypujemy otrebami 13. Posypujemy otrebami pszennymi i polewamy łyzką oliwy.
  • pieczemy w piekarniku 14. Naczynie przykrywamy pokrywka i wkładamy do nagrzanego w 180 stopniach piekarnika.
    Pieczemy około 30-40 minut, sprawdzając czy warzywa są miekkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec pieczenia mozemy pokrywke sciągnąc.
  • warzywna zapiekanka 15. Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Pieczarki Warzywa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować