Warzywna zapiekanka na lekki obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dobrze myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm plastry.
2.Pomidory sparzamy i ściągamy skórkę, kroimy na kawałki.
Czosnek siekamy.
Rozgrzewamy patelnie i dusimy na niej pod przykryciem pomidory z czosnkiem około 15 minut, aż powstane sos pomidorowy. Miksujemy.
3.Cebule obieramy i siekamy.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Podsmażamy na patelni na łyzce oliwy pieczarki razem z cebulą.
4.Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki a następnie trzemy na tarce na plasterki.
Sparzamy 10 minut we wrzatku.
5.Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem.
6.Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie łyzką oliwy.
Układamy na dnie połowę plastrów cukini. Posypujemy solą i pieprzem. Dalej układamy połowe plasterków kalafiora.
7.Posypujemy pieczarkami z cebulą.
8.Polewamy połową zmiksowanego sosu pomidorowego.
9.Układamy reszte plasterków cukinii i posypujemy solą i pieprzem.
10.Scieramy na tarce na grubych oczkach ser zółty.
11.Przykrywamy cukinie resztą plastrów kalafiora. Polewamy resztą sosu pomidorowego, a na to wylewamy roztrzepane jajka z mlekiem.
12.Posypujemy startym zółtym serem i suszoną mielona paryką słodką.
13.Posypujemy otrebami pszennymi i polewamy łyzką oliwy.
14.Naczynie przykrywamy pokrywka i wkładamy do nagrzanego w 180 stopniach piekarnika.
Pieczemy około 30-40 minut, sprawdzając czy warzywa są miekkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec pieczenia mozemy pokrywke sciągnąc.
Komentarze