Zdrowa i pożywna sałatka z kaszą pęczak w roli głównej. Dodatkowo warzywa, soczyste jabłko i grzyby, a także jajka oraz aromatyczne przyprawy uzupełniają smakową kompozycję potrawy.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak (500 g suchej kaszy – ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu)
7 jajek ugotowanych na twardo
1 większa biała rzodkiewka (300 g)
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
2 średnie jabłka (łącznie 260 g)
250 g oczyszczonych pieczarek
4 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
4 łyżki majonezu
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka mielonej kurkumy
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Warzywna sałatka z pęczakiem, jajkiem, jabłkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki drobno pokroić i odparować na suchej patelni (ok. 15 min). Następnie wystudzone grzyby wymieszać z kaszą i osączonym groszkiem.
2.Do składników dołożyć drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka.
3.Dodać obrane ze skorupek i drobno pokrojone jajka, obrany i posiekany czosnek, wsypać koperek, pieprz ziołowy i kurkumę. Wlać sok z cytryny, dołożyć majonez oraz wsypać przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Komentarze