Warzywna sałatka z pęczakiem, jajkiem, jabłkiem i grzybami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdrowa i pożywna sałatka z kaszą pęczak w roli głównej. Dodatkowo warzywa, soczyste jabłko i grzyby, a także jajka oraz aromatyczne przyprawy uzupełniają smakową kompozycję potrawy.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak (500 g suchej kaszy – ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu)
    7 jajek ugotowanych na twardo
    1 większa biała rzodkiewka (300 g)
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    2 średnie jabłka (łącznie 260 g)
    250 g oczyszczonych pieczarek
    4 ząbki czosnku
    2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
    4 łyżki majonezu
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Warzywna sałatka z pęczakiem, jajkiem, jabłkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywna sałatka z pęczakiem, jakiem, jabłkiem i grzybami 1. Pieczarki drobno pokroić i odparować na suchej patelni (ok. 15 min). Następnie wystudzone grzyby wymieszać z kaszą i osączonym groszkiem.
  • Warzywna sałatka z pęczakiem, jakiem, jabłkiem i grzybami 2. Do składników dołożyć drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka.
  • Warzywna sałatka z pęczakiem, jakiem, jabłkiem i grzybami 3. Dodać obrane ze skorupek i drobno pokrojone jajka, obrany i posiekany czosnek, wsypać koperek, pieprz ziołowy i kurkumę. Wlać sok z cytryny, dołożyć majonez oraz wsypać przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować