Warzywna sałatka z jajkiem i fetą

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Lekka propozycja na kolację lub śniadanie

  • 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1/2 zielonego ogórka
    2 pomidory rzymskie
    1/2 małej cebuli
    garść sałaty roszponki
    60 g fety
    Sos:
    1,5 łyżki ketchupu
    1 łyżka octu z białego wina
    1 łyżka śmietany 12%
    1 łyżka majonezu
    sól,pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Warzywna sałatka z jajkiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo,ostudzić obrać ze skorupek. Ogórka umyć i osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości ( razem ze skórką). Czystego pomidora pokroić w dużą kostkę i dodać do miski. Cebulkę drobno poszatkować. Sałatę zwinąć w rulon ( w miarę możliwości) i drobno posiekać nożem ( tak wiem,że sałaty się nie kroi tylko rwie ale mnie zależało aby była drobno pokrojona). Dodać do reszty warzyw. Fetę pokroić w małą kosteczkę i dodać do miski. Jajka pokroić na ćwiartki a każdą ćwiartkę na 3 części. Delikatnie dodać do warzyw i sera. W miseczce wymieszać ketchup z octem i śmietaną. Dodać sól oraz pieprz i majonez,dobrze wymieszać. Przelać do miski z sałatką i delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować