Warzywna potrawka z szparagami i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekka i zdrowa propozyycja obiadowa z wiosennych warzyw. Prłna koloru i witamin. Przepyszna z bagietką lub ryżem.

  • 45 min

Składniki:

  • 1l wywaru ze szparagów
    500g piersi z kurczaka
    Pól kalafora
    Por (biała część)
    Marchew
    Szklanka zielonego groszku
    Pęczek zielonych szparagów
    150ml śmietanki słodkiej 12%
    Żółtko jajka
    Sól
    Biały pieprz
    Płatki słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Warzywna potrawka z szparagami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około 20 minut. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Szcaparagi myjemy, Odłamujemy koncówki i kroimy na 3-4 części. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, por kroimy w plasterki, marchew w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do przecedzonefo wywaru i gotujemy aż bedą półmiekie. Dodajemy pokrojona pierś. Śmietankę ucieramy z żółtkiem oraz łyżką wazową gorącego wywaru. Dolewamy do warzyw. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować