Warzywna pizza na spodzie z polenty

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Polenta idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, dlatego postanowiłam jej użyć jako spodu pod pizzę. Wynik przerósł moje oczekiwania, gdyż pizza wyszła pyszna. Moją pizzę obłożyłam warzywami, ale wy możecie użyć swoich ulubionych dodatków.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód:
    szklanka drobnej kaszki kukurydzianej
    1 litr wody
    łyżeczka soli morskiej
    3 łyżki masła
    40 g parmezanu
    opcjonalnie: pół łyżeczki chili, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka suszonej pietruszki

    obłożenie:
    pomidor krymski
    mozzarella
    4 pieczarki
    kilka krążków czerwonej cebuli
    marynowane karczochy
    mini bakłażan
    starty parmezan

    3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    oregano

    świeży lubczyk do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Polenta

Warzywna pizza na spodzie z polenty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia.

    Gorącą polentę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształtujemy okrągły kształt. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia, na 2-3 godziny.
    Obłożenie:
    Spód z polenty smarujemy cienko koncentratem. Układamy plasterki mozzarelli, pomidorów, bakłażan, cienko pokrojone pieczarki, cebulę i odsączone z zalewy karczochy. Całość posypujemy solą, pieprzem, płatkami chili oraz oregano. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

    Pieczemy w 220 stopniach C przez 20-25 minut.
    Przed podaniem posypujemy listkami lubczyku.

Porady

Spód/spody można zrobić wcześniej i przechować w lodówce, przełożone folią spożywczą. Przed przygotowaniem należy je tylko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożyć ulubionym dodatkami, a następnie zapiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować