Warzywna kieszonka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki obiad dla zapracowanych przygotowany z rzeczy, które każdy z nas ma w lodówce.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie gotowe: 1 opakowanie
    - jajko rozbełtane: 1 sztuka
    - brokuł świeży: 0.5 sztuki
    - olej z pestek winogron albo oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - pieczarki: 10 sztuk
    - musztarda Dijon: 1 łyżka
    - ocet balsamico: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywna kieszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włącz piekarnik i nagrzej go do 200 stopni C.
  • 2. Ciasto francuskie pokrój na 4 równe części i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z prostokątów zrób nacięcia – wykrój w nich mniejszy prostokąt, pozostawiając około 2-centymetrowy brzeg. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż urośnie i stanie się złociste (około 15-20 minut).
  • 3. Różyczki brokuła ugotuj na parze.
  • 4. Pokrój cebulę w piórka, paprykę w słupki, a pieczarki w ćwiartki.
  • 5. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj warzywa, aż zmiękną, ale papryka pozostanie lekko chrupiąca. Dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę oraz ocet i podsmażaj przez chwilę, aż smaki się połączą.
  • 6. Wyciągnij ciasto z pieca, natnij lekko wzdłuż wewnętrznej krawędzi i delikatnie podważ daszek ciasta (odłóż go na bok).
  • 7. Na ciasto nałóż warzywa z patelni oraz brokuły. (* Jeżeli po posmarowaniu ciasta zostało ci jajko, możesz je usmażyć i położyć razem z warzywami na ciasto.) Wszystko przykryj daszkiem i podawaj.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować