Bardzo smaczna potrawa i szybka w przygotowaniu.Poszczególne składniki można przygotować dzień wcześniej i dopiero przed podaniem zapiec w piekarniku.
Składniki:
4 udźce z kurczaka
450 g. marchewki mini mrożonej
1/2 opakowania sera feta
1 brokuł świeży
sól,sól czosnkowa,pieprz,przyprawa do kurczaka,bazylia suszona i gałązka świeżej,1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli,cukier do smaku,olej do smażenia,masło do posmarowania formy,bułka tarta do posypania.
Warzywna bomba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Udka umyć,osuszyć,usunąć kości i skórkę,pokroić w kostkę.Przyprawić przyprawą do kurczaka,pieprzem,solą czosnkową i odstawić na 1 godz.do lodówki.
2.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,usmażyć przyprawione kostki udek do czasu odparowania wody,włożyć drobno pokrojoną cebulkę,podlać niewielką ilością gorącej wody i smażyć do czasu całkowitego jej odparowania.
3.
Mięso zdjąć,tłuszcz zachować.
4.
W garnku zagotować wodę,przyprawić do smaku solą,cukrem,dodać gałązkę świeżej bazylii,wsypać zamrożone marchewki i gotować na wolnym ogniu około 10 min.Pozostawić w wywarze do przestudzenia.
5.
W drugim garnku zagotować wodę,przyprawić solą,włożyć podzielony brokuł i gotować na wolnym ogniu około 5 min.Brokuł wyjąć,przestudzić.
6.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem,posypać dość grubo bułką tartą.
8.
Brokuł pokroić na mniejsze kawałki,położyć na marchwi,posypać niewielką ilością bułki tartej.
9.
Na warstwie tej ułożyć usmażone kostki udek.Polać tłuszczem ze smażenia mięsa,posypać serem feta pokrojonym w drobną kostkę.Całość posypać suszoną bazylią i niewielką ilością bułki tartej.
10.
Naczynie przykryć folią aluminiową.
11.
Piekarnik nagrzać do 190C,wstawić naczynie z potrawą i zapiekać 10 min.Zdjąć folię i zapiekać następne 10 min.
12.
Podawać gorące jako samodzielne danie.Można podzielić na porcje i wyłożyć na ozdobionym talerzu.
Komentarze