Dziś miałam ochotę na warzywa z patelni. Papryka z czosnkiem i miodem, cukinia w plasterkach i do tego ziemniaczki młode z koperkiem.Paseczki sera na wierzchu dopełniły danie. Pyszne.
10 min
Składniki:
Porcja na 2 osoby:
8 ziemniaków młodych
koperek
papryka czerwona
3 ząbki czosnku
łyżka miodu
2 małe wąskie cukinie
łyzka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz, tymianek, chilli
2 plastry sera żółtego
8 oliwek
Warzywa z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaczki wyszorować i ugotowaćw osolonej wodzie, odsączyć i dodać posiekany koperek i łyżkę masła. Zamieszać delikatnie.
Cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry, smażyć na oliwie z oliwek z obu stron, wyłożyć na papier do odsączenia z tłuszczu.
2.Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paski. Czosnek zmiażdżyć. Smażyć na dużym ogniu, pod koniec dodaćłyzkęmiodu. Zamieszać.
3.Do papryki dodać ziemniaczki i cukinię, delikatnie wymieszać. Przyprawić. Na wierzchu ułożyć paseczki sera żółtego. Przykryć pokrywkę do momentu aż ser się stopi.
4.Podawać od razu, aby warzywa "nie klapnęły" Udekorować oliwkami.
Komentarze