Warzywa z patelni

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dziś miałam ochotę na warzywa z patelni. Papryka z czosnkiem i miodem, cukinia w plasterkach i do tego ziemniaczki młode z koperkiem.Paseczki sera na wierzchu dopełniły danie. Pyszne.

  • 10 min

Składniki:

  • Porcja na 2 osoby:

    8 ziemniaków młodych
    koperek
    papryka czerwona
    3 ząbki czosnku
    łyżka miodu
    2 małe wąskie cukinie
    łyzka masła
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz, tymianek, chilli
    2 plastry sera żółtego
    8 oliwek

Warzywa z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaczki z koperkiem 1. Ziemniaczki wyszorować i ugotowaćw osolonej wodzie, odsączyć i dodać posiekany koperek i łyżkę masła. Zamieszać delikatnie.
    Cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry, smażyć na oliwie z oliwek z obu stron, wyłożyć na papier do odsączenia z tłuszczu.




  • papryka z miodem 2. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paski. Czosnek zmiażdżyć. Smażyć na dużym ogniu, pod koniec dodaćłyzkęmiodu. Zamieszać.
  • warzywa z serem 3. Do papryki dodać ziemniaczki i cukinię, delikatnie wymieszać. Przyprawić. Na wierzchu ułożyć paseczki sera żółtego. Przykryć pokrywkę do momentu aż ser się stopi.
  • warzywa z serem na talerzu 4. Podawać od razu, aby warzywa "nie klapnęły" Udekorować oliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy