Warzywa i tofu w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną opłukać w zimnej wodzie, przelać gorącą wodą aby pozbyć się goryczki, zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Paprykę i papryczkę chili oczyścić i pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tofu pokroić w kostkę. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać obie papryki, chwilę razem smażyć i dodać marchewkę, fasolkę szparagową, groszek, kalafior, tofu, czosnek oraz imbir. Całość chwilę razem smażyć, wlać mleko kokosowe oraz bulion warzywny i dusić pod przykryciem około 15 minut, do miękkości warzyw. Doprawić do smaku curry, papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Danie podawać z kaszą jaglaną posypane posiekaną natką pietruszki.
Komentarze