Warzywa i tofu w curry

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne, aromatyczne i rozgrzewające danie. Ja podaję je z kaszą jaglaną ale można też z ryżem albo pieczywem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kasza jaglana 100 g,
    tofu naturalne 250 g,
    papryka 1 szt,
    papryczka chili 1 szt,
    cebula 1 szt,
    marchewka 2 szt,
    fasolka szparagowa 150 g,
    groszek zielony mrożony 3 łyżki,
    kalafior 1/2 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    imbir 1 cm,
    bulion warzywny 1 szk,
    mleko kokosowe 1 szk,
    curry 2 łyżeczki,
    posiekana natka pietruszki 4 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    papryka mielona ostra,
    papryka mielona słodka,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Warzywa i tofu w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną opłukać w zimnej wodzie, przelać gorącą wodą aby pozbyć się goryczki, zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
    Paprykę i papryczkę chili oczyścić i pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tofu pokroić w kostkę. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać obie papryki, chwilę razem smażyć i dodać marchewkę, fasolkę szparagową, groszek, kalafior, tofu, czosnek oraz imbir. Całość chwilę razem smażyć, wlać mleko kokosowe oraz bulion warzywny i dusić pod przykryciem około 15 minut, do miękkości warzyw. Doprawić do smaku curry, papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Danie podawać z kaszą jaglaną posypane posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować