Warstwowy placek jabłkowy

0 (0 ocen)

Ciasto kruche z jabłkami, masą budyniowo - serową i brzoskwiniową pianką.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    200 g miękkiego masła lub margaryny
    150 g cukru
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 12%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    400 g twarogu tłustego
    2 szklanki mleka
    120 g cukru
    3 żółtka
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)

    Pianka:
    3 białka
    1 opakowanie kisielu brzoskwiniowego bez cukru (na 1/2 L wody)
    2 łyżki cukru
    szczypta soli

    Owoce:
    600 g jabłek obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych (mogą być z kompotu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Placek Desery Kisiele

Warstwowy placek jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warstwowy placek jabłkowy 1. Składniki na ciasto zagnieść i masą wylepić blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Warstwowy placek jabłkowy 2. Jabłka drobno pokroić i wyłożyć na surowe ciasto.
  • Warstwowy placek jabłkowy 3. Składniki przeznaczone na masę, pomijając żółtka, zmiksować i ugotować budyń. Gorący zdjąć z ognia, natychmiast dodać żółtka i energicznie wymieszać. Gorącą masę wylać na jabłka. Ciasto włożyć do piekarnika - piec 25 min (180 st. C).
  • Warstwowy placek jabłkowy 4. Na piankę białka ubić ze szczyptą soli. Nadal ubijając, dodać cukier i kisiel (proszek). Piankę wyłożyć na wierzch wstępnie podpieczonego ciasta (po 25 min pieczenia).
  • Warstwowy placek jabłkowy 5. Całość piec jeszcze 20 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować