Warstwowy omlet na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Z białek, z dodatkiem soli, ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie łyżkę mleka. Cały czas ubijając wlewamy żółtka. Wsypujemy mąkę i mieszamy na najniższych obrotach miksera.
Patelnie smarujemy lekko masłęm i rozgrzewamy. Wylewamy ciasto, tak by powstałe omlety miały średnicę mniej więcej 15-20cm. Ciasta powinno starczyć na co najmniej 4 placki.
2.POLEWA:
Na patelni topimy maslo i dodajemy miód i wiśnie. Podsmażamy na niskim gazie, aż do lekkiego spienienia polewy.
3.Omlety układamy na sobie, smarując przy tym warstwy dżemem. Na końcu polewamy je świeżo przygotowaną polewą i voilà!
Porady
Zamiast wiśni możemy użyć innych owoców pokrojonych w plasterki, np. bananów, jabłek. Dżem można zastąpić kremem czekoladowym, nutellą.
Komentarze