Warstwowy omlet na słodko

0 (0 ocen)

  • 30 min

Po wielu eksperymentach ze słodkimi omletami, w końcu opracowałam swój przepis idealny!

  • 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mleka
    3 płaskie łyżeczki cukru
    50g masła
    2,3 łyżki miodu
    szczypta soli

    kilka wiśni drylowanych
    dżem wiśniowy do przełożenia

Warstwowy omlet na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z białek, z dodatkiem soli, ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie łyżkę mleka. Cały czas ubijając wlewamy żółtka. Wsypujemy mąkę i mieszamy na najniższych obrotach miksera.

    Patelnie smarujemy lekko masłęm i rozgrzewamy. Wylewamy ciasto, tak by powstałe omlety miały średnicę mniej więcej 15-20cm. Ciasta powinno starczyć na co najmniej 4 placki.

  • 2. POLEWA:
    Na patelni topimy maslo i dodajemy miód i wiśnie. Podsmażamy na niskim gazie, aż do lekkiego spienienia polewy.
  • Omlet w polewie miodowej 3. Omlety układamy na sobie, smarując przy tym warstwy dżemem. Na końcu polewamy je świeżo przygotowaną polewą i voilà!

Porady

Zamiast wiśni możemy użyć innych owoców pokrojonych w plasterki, np. bananów, jabłek. Dżem można zastąpić kremem czekoladowym, nutellą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy