Warstwowy deser z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny lekki deser dla każdego. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 500 gr świeżych truskawek
    150 ml śmietanki 30%
    30 gr gorzkiej czekolady
    10 ciasteczek amaretti
    1 łyżeczka żelatyny
    6 łyżek wody
    5 łyżeczek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Warstwowy deser z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wymieszaj w 6 łyżkach wody, odstaw do napęcznienia. Śmietankę ubij z 3 łyżeczkami cukru pudru na sztywno. Napęczniałą żelatynę rozpuść ciągle mieszając na małym ogniu (nie może gotować). Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z ubitą śmietanę. Masę przełóż do pucharków/ kieliszków do wina. Czekoladę pokrój ostrym nożem w drobną kostkę i posyp nią wierzch bitej śmietany w pucharku. Wstaw na 15 minut do lodówki.
  • 2. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Włóż do wysokiego naczynia (3 zostaw do dekoracji), dodaj 2 łyżeczki cukru pudru i zmiksuj blenderem na mus. Mus wylej do pucharków z śmietaną. Ciasteczka amaretti pokrusz wałkiem na drobno i udekoruj wierzch deseru. Wstaw deser z truskawkami
    na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować