Warstwowe Ciasto Na Białkach Z Serem Gotowanym I Dżemem

4 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Ciasto na białkach ma to do siebie, że jest lekkie, nie zapychające i przyjemnie się je zjada, a z dodatkami staje się pysznym deserem do popołudniowej kawki ;)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 21 x 21 cm

    Ciasto:
    4 białka (170 g)
    4 łyżki cukru
    4 łyżki oleju
    3 czubate łyżki mąki
    1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
    1 i 1/2 łyżki kakao
    Masa z twarogu:
    600 g twarogu np. "Mój Ulubiony"
    100 g masła
    1/2 szkl cukru (szkl o pojemności 200 ml)
    1 opakowanie budyniu bez cukru
    1 jajko kl M
    100 ml mleka
    Polewa czekoladowa:
    40 g czekolady mlecznej
    40 g czekolady deserowej
    15 g masła
    4 łyżeczki śmietany 30 %

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
    kilkanaście ciemnych herbatników na dwa przełożenia
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Warstwowe ciasto na białkach z serem gotowanym i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa z twarogu


    1. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
    Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
    2. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.

    Ciasto

    3. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia się na niższych obrotach.
    4. Następnie do ubitych białek partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, krem oraz olej i mieszamy bądź krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.
    Następnie wykładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.

    Pieczemy w 180 stop przez około 20-30 minut do suchego patyczka.

    Polewa Czekoladowa

    5. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku/rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu

    Złożenie ciasta

    6. Biszkopt z białek przekrawamy na dwa blaty (jeśli wyrósł Wam wysoki to można na trzy blaty, zużyjecie wtedy mniej herbatników)
    Pierwszy blat smarujemy 1/3 masy serowej i przykrywamy warstwą herbatników, na nich rozsmarowujemy trochę dżemu, następnie znów masa i herbatniki i dżem i na koniec ostatnia porcja masy i blat ciasta.
    Ciasto polewamy na koniec czekoladą i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
    Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować