Ciasto na białkach ma to do siebie, że jest lekkie, nie zapychające i przyjemnie się je zjada, a z dodatkami staje się pysznym deserem do popołudniowej kawki ;)
20 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
Ciasto:
4 białka (170 g)
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju
3 czubate łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao
Masa z twarogu:
600 g twarogu np. "Mój Ulubiony"
100 g masła
1/2 szkl cukru (szkl o pojemności 200 ml)
1 opakowanie budyniu bez cukru
1 jajko kl M
100 ml mleka
Polewa czekoladowa:
40 g czekolady mlecznej
40 g czekolady deserowej
15 g masła
4 łyżeczki śmietany 30 %
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
kilkanaście ciemnych herbatników na dwa przełożenia
wiórki kokosowe
Warstwowe ciasto na białkach z serem gotowanym i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa z twarogu
1. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
2. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
Ciasto
3. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia się na niższych obrotach.
4. Następnie do ubitych białek partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, krem oraz olej i mieszamy bądź krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.
Następnie wykładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.
Pieczemy w 180 stop przez około 20-30 minut do suchego patyczka.
Polewa Czekoladowa
5. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku/rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu
Złożenie ciasta
6. Biszkopt z białek przekrawamy na dwa blaty (jeśli wyrósł Wam wysoki to można na trzy blaty, zużyjecie wtedy mniej herbatników)
Pierwszy blat smarujemy 1/3 masy serowej i przykrywamy warstwą herbatników, na nich rozsmarowujemy trochę dżemu, następnie znów masa i herbatniki i dżem i na koniec ostatnia porcja masy i blat ciasta.
Ciasto polewamy na koniec czekoladą i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
Komentarze