Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pod beszamelem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapiekanki z reguły są przepyszne. Te makaronowe, z kasz, ryżu, warzywne, mięsne. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Często są improwizacją obiadową gdy w lodówce nazbierają się resztki różności. Jednak te planowane też potrafią zadziwić swym smakiem.. Sycąca, pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym z dodatkami oraz warstwą beszamelu zapieczoną pod serem żółtym. Żaden kawałek się nie zmarnuję. Polecam spróbować :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    700g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    500g. pieczarek
    2 cebule
    400 ml przecieru pomidorowego
    zioła włoskie
    sól
    pieprz
    słodka i ostra papryka mielona
    2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia
    Beszamel:
    50g. masła 82%
    60g. mąki pszennej
    0,7 l. mleka
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól,pieprz
    Dodatkowo:
    200g. tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki 1. Ziemniaki obrać, obgotować w osolonym wrzątku przez 10 min.
    Odcedzić, osuszyć, pokroić w dość grube plastry.
  • Warzywa 2. Obraną cebulę posiekać drobno, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki.
  • Mięso 3. Gdy większość płynów odparuję, dodać mięso mielone.
    Smażyć na rumiano, doprawić solą, pieprzem, paprykami oraz ziołami.
  • Mięso 4. Wlać przecier, dusić do zgęstnięcia.
  • 5. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem oraz posypać bułką tartą.
    Warstwami układać plastry ziemniaków oraz mięso z pieczarkami.
  • Beszamel 6. Beszamel:Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, smażyć energicznie mieszając do powstania jednolitej masy.
    Wlać mleko, podgrzewać nie przerywając mieszania.
    Gesty, jednolity sos doprawić gałką, solą i pieprzem.
  • Zapiekanka 7. Na wierzch zapiekanki wylać beszamel.
    Wierzch posypać tartym serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Ser żółty Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować