Warstwowa zapiekanka z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZANIM PRZYSTĄPIMY DO "PRZEKŁADANIA" NASZEJ ZAPIEKANKI PRZYGOTUJMY SOBIE PIECZARKI.
PIECZARKI MYJEMY. KROIMY NA POŁÓWKI A NASTĘPNIE NA PLASTERKI. PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM SMAŻYMY NA MAŚLE DO ZARUMIENIENIA.
ODKŁADAMY NA BOK.
2.1 i 1/2 BUŁKI KROIMY JAK CHLEB NA SKIBKI I OPIEKAMY W OPIEKACZU TAK ABY BYŁY CHRUPIĄCE
3.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO (JAK NA MIELONE). - MIĘSO WKŁADAMY DO MISKI, WBIJAMY 1 JAJKO.
CEBULKĘ ORAZ 1/4 CZERWONEJ PAPRYKI KROIMY W KOSTKĘ. PÓŁ BUŁKI NAMACZAMY W WODZIE A NASTĘPNIE ODSĄCZAMY. WSZYSTKO DODAJEMY DO MIĘSA I DOKŁADNIE MIESZAMY.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ, PIEPRZEM, JARZYNKĄ I MAJERANKIEM. ODSTAWIAMY.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY.
ROZPUSZCZAMY MASŁO. DODAJEMY DO NIEGO 2 ŁYŻKI MĄKI. SMAŻYMY AŻ SIĘ ZARUMIENI. GDY MĄKA SIĘ PODSMAŻY DODAJEMY MLEKO. I CIĄGLE MIESZAMY AŻ LEKKO ZGĘSTNIEJE. PRZYPRAWIAMY SOLĄ, GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I PIEPRZEM.
ODSTAWIAMY
5.FORMĘ DO PIECZENIA SMARUJEMY TŁUSZCZEM. NA SAM DÓŁ WKŁADAMY KILKA PLASTERKÓW ŻÓŁTEGO SERA, A NA TO PLASTERKI ZIELONEJ PAPRYKI
6.PAPRYKĘ POLEWAMY CZĘŚCIĄ SOSU BESZAMELOWEGO. NA TO UKŁADAMY PIECZARKI.
7.NA TO UKŁADAMY BUŁKI PRZYKRYWAMY JE SOSEM BESZAMELOWYM I SEREM. NA WIERZCH WRZUCAMY KILKA KOSTEK ZIELONEJ PAPRYKI.
8.NASTĘPNĄ WARSTWĄ BĘDZIE MIĘSO MIELONE. UKŁADAMY JE RÓWNO NA CAŁOŚCI FORMY
9.NA WIERCH WYLEWAMY RESZTĘ SOSU I UKŁADAMY KILKA PLASTRÓW SERA.
10.NA SAMEJ GÓRZE UKŁADAMY PLASTRY CZERWONEJ I ZIELONEJ PAPRYKI. POSYPUJEMY SOLĄ, PIEPRZEM I OREGANO. ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 180 ST. PRZEZ OKOŁO 45 MINUT.
Komentarze