Warstwowa zapiekanka z mięsem

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Smakuje dużo lepiej niż wygląda. Łączy w sobie smak mięsa, papryki, pieczarek, sera i beszamelu.

  • 60 min

Składniki:

  • - 250 g MIĘSA MIELONEGO Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ
    - 1 MAŁA CEBULA
    - 1 PAPRYKA CZERWONA
    - 1 PAPRYKA ZIELONA
    - 2 BUŁKI
    - OKOŁO 15 PIECZAREK
    - 250 g SERA ŻÓŁTEGO
    - SÓL, PIEPRZ, JARZYNKA, MAJERANEK
    - 1 JAJKO
    - OREGANO

    DO SOSU BESZAMELOWEGO:
    - 3 ŁYŻKI MASŁA
    - 2 ŁYŻKI MĄKI
    - 1 i 1/2 SZKLANKI MLEKA
    - SÓL, PIEPRZ, GAŁKA MUSZKATOŁOWA

    - MASŁO DO SMAŻENIA I DO WYSMAROWANIA FORMY DO PIECZENIA

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Warstwowa zapiekanka z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIECZARKI 1. ZANIM PRZYSTĄPIMY DO "PRZEKŁADANIA" NASZEJ ZAPIEKANKI PRZYGOTUJMY SOBIE PIECZARKI.

    PIECZARKI MYJEMY. KROIMY NA POŁÓWKI A NASTĘPNIE NA PLASTERKI. PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM SMAŻYMY NA MAŚLE DO ZARUMIENIENIA.

    ODKŁADAMY NA BOK.
  • BUŁKA 2. 1 i 1/2 BUŁKI KROIMY JAK CHLEB NA SKIBKI I OPIEKAMY W OPIEKACZU TAK ABY BYŁY CHRUPIĄCE
  • 3. PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO (JAK NA MIELONE). - MIĘSO WKŁADAMY DO MISKI, WBIJAMY 1 JAJKO.

    CEBULKĘ ORAZ 1/4 CZERWONEJ PAPRYKI KROIMY W KOSTKĘ. PÓŁ BUŁKI NAMACZAMY W WODZIE A NASTĘPNIE ODSĄCZAMY. WSZYSTKO DODAJEMY DO MIĘSA I DOKŁADNIE MIESZAMY.
    PRZYPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ, PIEPRZEM, JARZYNKĄ I MAJERANKIEM. ODSTAWIAMY.
  • SOS BESZAMELOWY 4. PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY.

    ROZPUSZCZAMY MASŁO. DODAJEMY DO NIEGO 2 ŁYŻKI MĄKI. SMAŻYMY AŻ SIĘ ZARUMIENI. GDY MĄKA SIĘ PODSMAŻY DODAJEMY MLEKO. I CIĄGLE MIESZAMY AŻ LEKKO ZGĘSTNIEJE. PRZYPRAWIAMY SOLĄ, GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I PIEPRZEM.
    ODSTAWIAMY
  • PAPRYKA 5. FORMĘ DO PIECZENIA SMARUJEMY TŁUSZCZEM. NA SAM DÓŁ WKŁADAMY KILKA PLASTERKÓW ŻÓŁTEGO SERA, A NA TO PLASTERKI ZIELONEJ PAPRYKI
  • PIECZARKI 6. PAPRYKĘ POLEWAMY CZĘŚCIĄ SOSU BESZAMELOWEGO. NA TO UKŁADAMY PIECZARKI.
  • SER 7. NA TO UKŁADAMY BUŁKI PRZYKRYWAMY JE SOSEM BESZAMELOWYM I SEREM. NA WIERZCH WRZUCAMY KILKA KOSTEK ZIELONEJ PAPRYKI.
  • MIĘSO 8. NASTĘPNĄ WARSTWĄ BĘDZIE MIĘSO MIELONE. UKŁADAMY JE RÓWNO NA CAŁOŚCI FORMY
  • KOLEJNA WARSTWA 9. NA WIERCH WYLEWAMY RESZTĘ SOSU I UKŁADAMY KILKA PLASTRÓW SERA.
  • ZAPIEKANKA 10. NA SAMEJ GÓRZE UKŁADAMY PLASTRY CZERWONEJ I ZIELONEJ PAPRYKI. POSYPUJEMY SOLĄ, PIEPRZEM I OREGANO. ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 180 ST. PRZEZ OKOŁO 45 MINUT.
  • GOTOWE 11. PO WYJĘCIU KROIMY NA GRUBE PLASTRY.

Porady

Zapiekankę łatwiej kroi się gdy ostygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować