Wiosenna zapiekanka z makaronem

4.5 (192 ocen)

Kolorowy wiosenny obiadek

Składniki:

  • - 30 dag makaronu rurki
    - 30 dag białej części pora
    - 1 duży pomidor
    - puszka kukurydzy
    - 1 ogórek
    - 4 jajka
    - 1,5 szkl mleka
    - 2-3 łyżki mąki
    - mielona gałka muszkatołowa
    - 4-5 plastrów dowolnej wędliny
    - 15-20dag sera żółtego
    - margaryna
    - sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Wiosenna zapiekanka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotować 8min w osolonej wodzie.
    Pory pokroić w plasterki i pogotować 10 min. Odsączyć.
    Pomidory pokroić w plasterki.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Ogórka pokroić w kostkę.
    Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką ,przyprawić solą pieprzem i gałką.
  • połowa warstwy zapiekanki 2. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.Wszystko ułożyć warstwami- najpierw pół makaronu,pół pokrojonego ogórka razem z połową pora oraz pół kukurydzy. Zalać połową masy jajeczno-mlecznej.
  • następne warstwy zapiekanki 3. Na wszystko ułożyć plasterki wędliny,resztę makaronu, pora,kukurydzy ogórka. Poukładać plasterki pomidora i zalać pozostałą masą. Posypać startym serem.
  • 4. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec ok 50min

Porady

Zapiekankę można posypać serem ok 20min przed zakończeniem pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować