Wiosenna zapiekanka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotować 8min w osolonej wodzie.
Pory pokroić w plasterki i pogotować 10 min. Odsączyć.
Pomidory pokroić w plasterki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórka pokroić w kostkę.
Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką ,przyprawić solą pieprzem i gałką.
2.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.Wszystko ułożyć warstwami- najpierw pół makaronu,pół pokrojonego ogórka razem z połową pora oraz pół kukurydzy. Zalać połową masy jajeczno-mlecznej.
3.Na wszystko ułożyć plasterki wędliny,resztę makaronu, pora,kukurydzy ogórka. Poukładać plasterki pomidora i zalać pozostałą masą. Posypać startym serem.
4.Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec ok 50min
Porady
Zapiekankę można posypać serem ok 20min przed zakończeniem pieczenia
Komentarze