500 g brukselki
300 g makaronu penne ugotowanego al dente
400 g mięsa mielonego (ja użyłam drobiowego)
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
3 zmiażdżone ząbki czosnku
sos beszamelowy
2-3 pomidory pokrojone w plastry
starty parmezan
masło do wysmarowania formy
świeżo zmielony czarny pieprz
słodka papryka
1 łyżka cukru
sól
Warstwowa zapiekanka makaronowa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy końcowy kawałek głąba, a jago pozostałość nacinamy na krzyż. Oczyszczoną brukselkę namaczany na kilka minut w zimnej wodzie. Dzięki temu będzie jędrniejsza. Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do posolonego i posłodzonego 1 łyżką cukru wrzątku i gotujemy przez około 5 minut od czasu ponownego zagotowania się wody. Mięso doprawiamy solą, czosnkiem i słodką papryką, a następnie razem z czosnkiem podsmażamy na patelni przez kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim warstwami podsmażone mięso mielone, cienką warstwę startego parmezanu, brukselkę, żółtą paprykę, stary parmezan i makaron. Całość zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy grubszą warstwą startego parmezanu. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidory. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni C. Zapiekankę pieczemy przez około 25-30 minut.
Komentarze