Warstwowa zapiekanka makaronowa z brukselką

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Pyszna, kolorowa i zdrowa zapiekanka makaronowa.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g brukselki
    300 g makaronu penne ugotowanego al dente
    400 g mięsa mielonego (ja użyłam drobiowego)
    1 żółta papryka pokrojona w kostkę
    3 zmiażdżone ząbki czosnku
    sos beszamelowy
    2-3 pomidory pokrojone w plastry
    starty parmezan
    masło do wysmarowania formy
    świeżo zmielony czarny pieprz
    słodka papryka
    1 łyżka cukru
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Warstwowa zapiekanka makaronowa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy końcowy kawałek głąba, a jago pozostałość nacinamy na krzyż. Oczyszczoną brukselkę namaczany na kilka minut w zimnej wodzie. Dzięki temu będzie jędrniejsza. Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do posolonego i posłodzonego 1 łyżką cukru wrzątku i gotujemy przez około 5 minut od czasu ponownego zagotowania się wody. Mięso doprawiamy solą, czosnkiem i słodką papryką, a następnie razem z czosnkiem podsmażamy na patelni przez kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim warstwami podsmażone mięso mielone, cienką warstwę startego parmezanu, brukselkę, żółtą paprykę, stary parmezan i makaron. Całość zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy grubszą warstwą startego parmezanu. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidory. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni C. Zapiekankę pieczemy przez około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować