Warstwowa zapiekanka - kurczak z frytkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata do mięsa:
Olej mieszamy z przyprawami. Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy mięso.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso, gdy mięso jest już zrumienione, dodajemy 100 g masła. Piersi układamy do naczynia do zapiekania.
Na maśle szklimy jedną cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę dokładamy do kurczaka.
Następnie podsmażamy pokrojoną w paski kolorową paprykę, lekko ją solimy. Ją również wykładamy na kurczaka.
Drugą cebulę kroimy w piórka i też ją szklimy, ziemniaki kroimy w słupki, dodajemy je do cebuli, dokładamy resztę masła. Ziemniaki doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz czosnek. Ziemniaki mieszamy by dokładnie zostały pokryte przyprawami. Dusimy przez około 10 minut.
Ziemniaki wykładamy na wierzch zapiekanki, skrapiamy masłem na którym się dusiły (resztę masła przelewamy do małego pojemniczka - można je użyć jako bazę do sosu lub zupy).
Zapiekankę pieczemy w 200°C przez 30 minut, aż ziemniaki/frytki ładnie się zarumienią.
Komentarze