WARSTWOWA WARIACJA z WIŚNIAMI

0 (0 ocen)

WARSTWOWA WARIACJAz WIŚNIAMI

Składniki:

  • forma prostokatna 20x30 (na zdjęciach kawałki wycięte za pomocą obręczy)

    biszkopt:
    5 jajek
    80 g cukru
    100 g mąki
    2 łyżki kakao
    30 g masła

    poncz:
    1 szklanka wiśniówki plus 2 łyżki cukru

    warstwa serowa:
    400 g sera
    3 łyżki mleka w proszku
    1/4 szklanki mleka
    3 jajka
    1 łyża masła
    100 g cukru

    masa budyniowa
    500 ml mleka
    2 budynie
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    1/4 szklanki likieru wiśniowego
    200 g masła

    wierzch straciatella:
    300 ml śmietany 30 %
    1 fix do śmietany
    100 g czekolady gorzkiej

    dodatkowo:
    wiśnie drylowane

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Warstwowa wariacja z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem na sztywno , a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz kakao i ostrożnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy ostudzone masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
    Pieczemy 25 minut w 175 stopniach, studzimy.

    warstwa serowa:
    Ser miksujemy z jajkami, dodajemy mleko, mleko w proszku, cukier oraz masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (takiej samej wielkości co forma, w której pieczony był biszkopt)
    Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, studzimy.

    masa budyniowa:
    Mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy budyń rozrobiony w odrobinie mleka. Ugotowany budyń studzimy, a następnie mieszamy z likierem.
    Miękkie masło miksujemy z ostudzonym budyniem z likierem.

    poncz; mieszamy wiśniówkę z cukrem

    wierzch straciatella:

    Śmietanę ubijamy z fixem. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 2 łyżki startej czekolady odkładamy do posypania wierzchu ciasta, resztę mieszamy z ubitą śmietaną.

    złożenie
    Na początku pieczemy biszkopt oraz warstwę sernikową.
    Przestudzony biszkopt skrapiamy ponczem.
    Na nim układamy upieczoną warstwę sernikową, a następnie masę budyniową i odsączone wiśnie.
    Całość przykrywamy śmietankową straciatellą i posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (163 ocen)

3

To może cię zainteresować