Warstwowa wariacja z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem na sztywno , a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz kakao i ostrożnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy ostudzone masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 25 minut w 175 stopniach, studzimy.
warstwa serowa:
Ser miksujemy z jajkami, dodajemy mleko, mleko w proszku, cukier oraz masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (takiej samej wielkości co forma, w której pieczony był biszkopt)
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, studzimy.
masa budyniowa:
Mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy budyń rozrobiony w odrobinie mleka. Ugotowany budyń studzimy, a następnie mieszamy z likierem.
Miękkie masło miksujemy z ostudzonym budyniem z likierem.
poncz; mieszamy wiśniówkę z cukrem
wierzch straciatella:
Śmietanę ubijamy z fixem. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 2 łyżki startej czekolady odkładamy do posypania wierzchu ciasta, resztę mieszamy z ubitą śmietaną.
złożenie
Na początku pieczemy biszkopt oraz warstwę sernikową.
Przestudzony biszkopt skrapiamy ponczem.
Na nim układamy upieczoną warstwę sernikową, a następnie masę budyniową i odsączone wiśnie.
Całość przykrywamy śmietankową straciatellą i posypujemy startą czekoladą.
Komentarze