Warstwowa sałatka z porem i śledziami

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Warstwowa sałatka z porem i śledziami sprawdzi się na wielu stołach, czy to imprezowym, urodzinowym czy na inne okazje. Dla wielbicieli śledzi i pora. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją również wymieszać. Jej wykonanie to godzinka z gotowaniem. Polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na sałatkę:
    4 płaty śledzi w occie ( można więcej )
    3 duże jajka
    3 duże marchewki
    1 pietruszka
    2 małe cebule
    1 duży por
    4 ziemniaki
    2 jabłka

    Na sos:
    5 łyżek majonezu
    5 łyżek jogurtu naturalnego ( najlepiej grecki )
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Warstwowa sałatka z porem i śledziami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki, obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, Ugotowane wyjmujemy z wody i studzimy. Zimne warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również ścieramy na tarce o dużych osobno. Każde warzywa i jajka ścieramy osobno.
  • 2. Śledzie odsączamy z marynaty i kroimy w większą kostkę. Pora oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i również kroimy w półplasterki, ale takie bardzo cieniutkie. Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.
  • 3. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. W salaterce lub na półmisku układamy warstwy warzyw, śledzi i jajek, każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem, całość polewamy sosem.
    Moje warstwy od spodu: cebula , jabłka, ziemniaki, śledzie, pietruszka, por , jajka, marchewka, sos
  • 5. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce. Smacznego życzę.

Porady

Można zrobić z podwójnej porcji.

Składniki sałatki można wymieszać.

Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Por Sałata Śledzie Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować