Warstwowa sałatka z wędzonym pstrągiem tęczowym "Trzy kolory"

4.75 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatki warstwowe pięknie prezentują się na stole. Moja sałatka składa się z trzech warstw: białej, czerwonej (pomarańczowej?) i zielonej. Wygląda efektownie i doskonale smakuje - wszystkie składniki idealnie się uzupełniają :)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • warstwa biała:
    60 g ryżu parboiled
    1 średnie jabłko (150g)
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka majonezu
    warstwa czerwona:
    100 g wędzonego pstrąga tęczowego (łososiowego) w plastrach
    1 średnia marchewka (120g)
    1 łyżeczka oliwy
    mielone płatki chili
    warstwa zielona:
    1 ogórek szklarniowy (200 g)
    kawałek pora (50g) - jasnozielona część
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka majonezu
    sól
    pieprz
    dekoracja:
    1 jajko ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Warstwowa sałatka z wędzonym pstrągiem tęczowym "trzy kolory" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa biała: ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, osączamy i studzimy. Jabłko obieramy i szatkujemy w cienkie słupki (julienne), skrapiamy sokiem z cytryny. Ryż łączymy z jabłkiem i majonezem. Jeśli potrzeba - doprawiamy solą. Układamy równą warstwą w szklanej salaterce.
  • 2. Warstwa czerwona: marchewkę gotujemy na parze, studzimy i szatkujemy w cienkie słupki. Plastry pstrąga rozdzielamy i kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę łączymy z pstrągiem, dodajemy oliwę i doprawiamy mielonymi płatkami chili. Układamy na warstwie białej.
  • 3. Warstwa zielona: ogórka tylko myjemy i osuszamy (nie obieramy), szatkujemy w cienkie słupki. Pora oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w poprzek w cienkie paseczki. Ogórka, pora i koperek mieszamy z łyżką majonezu, doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na warstwę czerwoną i wyrównujemy powierzchnię. Dekorujemy "kwiatem" wykonanym z ugotowanego jajka.

Porady

Jabłko i marchewkę można zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a ogórka pokroić w paseczki lub w kostkę. Wszystkie składniki sałatki można wymieszać, będzie wyglądała mniej efektownie, ale łatwiej będzie ją porcjować ;) Sałatkę można udekorować dowolnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryż Marchewka Jabłka Por Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować