Warstwowa sałatka z tuńczykiem i serkiem topionym

4.5 (161 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób

Sałatka ta nie tylko ładnie się prezentuje, ale jest również łatwa oraz szybka w przygotowaniu i co najważniejsze... przepyszna. Idealnie nadaje się na każdą okazję! Moja rodzina i znajomi ją uwielbiają, więc może i Wy spróbujecie? Polecam!

  • 15 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    1 puszka tuńczyka
    1 puszka marchewki z groszkiem
    1 czerwona cebula
    1 pęczek szczypiorku
    200g serka topionego
    Sos:
    200-250 ml majonezu
    2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek topiony włożyć do zamrażarki i kiedy odpowiednio stwardnieje zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Jajka ugotować na twardo.
    Następnie należy oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć na średnich lub dużych oczkach tarki.
    Cebulę ze szczypiorkiem drobno posiekać, a groszek z marchewką oraz tuńczyka odcedzić z zalewy.
    Przygotować sos.
    Majonez połączyć ze śmietaną/jogurtem i doprawić solą z pieprzem.
    W misce (najlepiej przezroczystej) warstwowo ułożyć: białka - 1/2 sosu - marchewkę z groszkiem - sos - tuńczyka - cebulę - serek - żółtka.
    Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem.
    Całość przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Serek Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować