Warstwowa sałatka z ryżem, szpinakiem i wędzonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować do miękkości,ostudzić. Dodać sos teryiaki i jalapeio i dokładnie wymieszać. Ułożyć na dnie miski.
2.Kolejna warstwa sałatki to umyte i osuszone liście szpianku ( kilka większych liśi odłożyć na bok). Ułożyć je dachówko na calej powierzchni ryżu ( jeden liść zachodzi odrobinę na drugi). Opószyć sola i pieprzem.
3.Z mięsa zdjąć skórę. Oddzielić mięso od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Ułozyc na szpinaku.
4.Rzodkiewki sprawić. Pokroić w cienkie plasterki i podobnie jak szpinak ułożyć dachówkow na kurczaku.
5.Odłozone wcześniej lście szpinaku zebrać razem, zwinąć w rulon i posiekać. Posypać po rzodkiewce.
Na koniec akcent dekoracyjny- posypać prażoną cebulką. Smacznego!
Komentarze