Kolorowe sałatki znakomicie sprawdzają się jako przekąski, i to nie tylko imprezowe przekąski.
Składniki:
½ puszki kukurydzy
½ puszki groszku
½ czerwonej papryki
150g wędzonego łososia
100g żółtego sera
4 jajka
4 łyżki majonezu
Pęczek szczypiorku
Sól
Pieprz cytrynowy
Warstwowa sałatka z jajkiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Łososia posypujemy pieprzem cytrynowym i kroimy na małe kawałeczki.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Ser trzemy na grubej tarce, a szczypiorek, po umyciu i osuszeniu, drobno siekamy.
W szklanej, przezroczystej misce mieszamy odsączoną kukurydzę, z odsączonym groszkiem i papryką. Na warstwie warzyw układamy kawałki łososia.
2.Układamy warstwę z jajek. Przykrywamy majonezem i posypujemy szczypiorkiem. Wierzch ozdabiamy kurczakiem ułożonym z ziarenek kukurydzy, groszku i kawałków papryki.
Komentarze