Warstwowa sałatka z jajkiem i łososiem

4.5 (194 ocen)

Kolorowe sałatki znakomicie sprawdzają się jako przekąski, i to nie tylko imprezowe przekąski.

Składniki:

  • ½ puszki kukurydzy
    ½ puszki groszku
    ½ czerwonej papryki
    150g wędzonego łososia
    100g żółtego sera
    4 jajka
    4 łyżki majonezu
    Pęczek szczypiorku
    Sól
    Pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Warstwowa sałatka z jajkiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wędzony łosoś jest kolejną warstwą sałatki 1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
    Łososia posypujemy pieprzem cytrynowym i kroimy na małe kawałeczki.
    Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
    Ser trzemy na grubej tarce, a szczypiorek, po umyciu i osuszeniu, drobno siekamy.
    W szklanej, przezroczystej misce mieszamy odsączoną kukurydzę, z odsączonym groszkiem i papryką. Na warstwie warzyw układamy kawałki łososia.
  • Warstwę majonezu posypujemy szczypiorkiem 2. Układamy warstwę z jajek. Przykrywamy majonezem i posypujemy szczypiorkiem. Wierzch ozdabiamy kurczakiem ułożonym z ziarenek kukurydzy, groszku i kawałków papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować