WARSTWOWA SAŁATKA JARZYNOWA, WERSJA LEKKA BEZ MAJONEZU

4.5 (180 ocen)

Sałatka jarzynowa to ponadczasowa klasyka. Zgodzicie się ze mną? Każdy z nas lubi poznawać i smakować nowe sałatki, ale koniec końców wracamy do tradycyjnej jarzynówki. U nas w domu żadne święta czy uroczystość rodzinna nie może się bez niej obyć.

Składniki:

  • 1 marchewka- 80 g
    1 pietruszka- 80 g
    1/2 cebuli
    50 g groszku konserwowego
    65 g ogórków kiszonych- 2 małe sztuki
    1,5 ugotowanego na twardo jajka
    30 g śmietany 12%
    10 g musztardy sarepskiej
    2 łyżki soku z cytryny
    Miód na czubku łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Warstwowa sałatka jarzynowa, wersja lekka bez majonezu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać musztardę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Skosztować, jeśli smak jest zbyt ostry, dodać odrobinę miodu i ponownie wymieszać. Marchewkę i pietruszkę ugotować do miękkości.
  • 2. Odcedzić i ostudzić. Pietruszkę drobniutko posiekać,cebulę także. Wymieszać razem.Na talerzykach ułożyć po jednym ringu. Na dno wyłożyć pietruszkę z cebulą, dzieląc porcję na pół. Lekko docisnąć. Dać po łyżce przygotowanego sosu.
  • 3. Następnie na każdą porcję dać po 25 g groszku, wyrównać. Marchewkę drobno pokroić i ułożyć na groszku, ponownie lekko docisnąć. Dać po łyżce sosu. Ogórka osuszyć i drobniutko posiekać, ułożyć jako kolejną wersję sałatki. Jajko posiekać drobno i ułożyć na wierzchu sałatki. Na koniec dać sos i oprószyć solą i pieprzem. Ostrożnie zdjąć ringi.

Porady

sałatkę można również przygotować w małej ozdobnej misce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować