Warmińska zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Popularnymi zupami na Warmii była grochówka, kapuśniak i zupa fasolowa. Gotuję je dość często.To bardzo sycące i rozgrzewające danie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - fasola biała "Jaś": 50 dkg
    - cebula biała duża: 1 sztuka
    - żeberka wieprzowe: 20 dkg
    - włoszczyzna na zupę: 1 pęczek
    - boczek wędzony: 5 dkg
    - mąka pszenna: 40 g
    - koncentrat pomidorowy: 2-3 łyżki
    - kiełbasa wędzona: 10 dkg
    - majeranek: 3 łyżki
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - masło : 1-2 łyżka
    - pieprz mielony: 1 szczypta
    - sól: 2-3 szczypty

Warmińska zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać, namoczyć (12 godzin) w przegotowanej zimnej wodzie.Fasolę ugotować w wodzie do miękkości. Warzywa,mięso- żeberka oraz boczek ugotować osobno, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wywar przelać do ugotowanej fasoli, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Boczek i żeberka wyjąć z zupy, odstawić.
  • 2. Cebulę pokroić, przesmażyć na łyżce oleju razem z kiełbasą. Wzrucić do zupy. Na patelni rozgrzać łyzkę oleju, dodać masło, wsypać mąkę, lekko zrumienić. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą,mieszając zagotować, połączyć z zupą, ewentualnie doprawić solą, zupę krótko zagotować. Podawać z chlebem lub kluskami.

Porady

Jeżeli chcesz przygotować tę zupę w krótszym czasie, dodaj białej fasoli z puszki. Do zupy mozna dodać też ugotowanych ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy