Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Smakuje również jako przekąska bezpośrednio do rączki. Pięknie się prezentuje na stole. Łatwa w wykonaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    30 dag pieczarek
    1 średnia cebula
    4 grubsze plastry żółtego sera
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    Papier do pieczenia
    1 małe jajko
    Sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju, wyjąć z oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Na oleju na którym smażyła się cebula podsmażyć pieczarki, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odparować z nadmiaru wody, wystudzić. Ciasto francuskie przekroić na 4 części. Naciąć wzdłuż dłuższych brzegów paseczki o szerokości około ½ cm. Plastry sera pokroić na cienkie paseczki. Wystudzone pieczarki wyłożyć na nie naciętą część ciasta, przykryć paseczkami sera. Zaplatać warkocze, tak by przykryły pieczarki i ser. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Posmarować warkocze rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać w temp. 200 stopni 40 minut by ciasto się mocno zrumieniło. Ciepłe warkocze podawać z czerwonym barszczykiem.

Porady

1.pieczarki można doprawić bulionem warzywnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować