Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Smakuje również jako przekąska bezpośrednio do rączki. Pięknie się prezentuje na stole. Łatwa w wykonaniu.
30 min
Składniki:
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
30 dag pieczarek
1 średnia cebula
4 grubsze plastry żółtego sera
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Papier do pieczenia
1 małe jajko
Sezam
Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju, wyjąć z oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Na oleju na którym smażyła się cebula podsmażyć pieczarki, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odparować z nadmiaru wody, wystudzić. Ciasto francuskie przekroić na 4 części. Naciąć wzdłuż dłuższych brzegów paseczki o szerokości około ½ cm. Plastry sera pokroić na cienkie paseczki. Wystudzone pieczarki wyłożyć na nie naciętą część ciasta, przykryć paseczkami sera. Zaplatać warkocze, tak by przykryły pieczarki i ser. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Posmarować warkocze rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać w temp. 200 stopni 40 minut by ciasto się mocno zrumieniło. Ciepłe warkocze podawać z czerwonym barszczykiem.
Komentarze