200 g mąki
2 małe jajka
1/2 szklanki mleka letniego
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
40 g masła miękkiego
1 duża łyżka ziół suszonych(bazylia+prowansalskie)
20 g sera żółtego startego na wiórki
Warkocz ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka, odstawiamy aby wyrosły.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozmącone jajka (troszkę zostawiamy do posmarowania ciasta), sól, wyrośnięte drożdże.
Dolewamy stopniowo mleko i miesimy ciasto. Pod koniec mieszenia dodajemy masło i zioła.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.
2.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i jeszcze raz zagniatamy, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy na trzy równe części, z każdej formujemy cienki wałek i zaplatamy warkocz.
Przekładamy go do wysmarowanej masłem keksówki i zostawiamy aby podrosło.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy tartym serem.
Pieczemy w temperaturze 175-180 *C od 20-25 minut do zrumienienia.
Porady
Warkocz można upiec na papierze do pieczenia na większej blaszce.
Pamiętajmy , aby dobrze zlepić końce ciasta, żeby w czasie pieczenia się nie rozwarstwiły.
Komentarze