Warkocz ziołowy

0 (0 ocen)

Puszysty pachnący ziołami, wystarczy masło i kubek mleka.Polecam osobom lubiącym wytrawne smaki.

Składniki:

  • 200 g mąki
    2 małe jajka
    1/2 szklanki mleka letniego
    10 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    40 g masła miękkiego
    1 duża łyżka ziół suszonych(bazylia+prowansalskie)
    20 g sera żółtego startego na wiórki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Warkocz ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka, odstawiamy aby wyrosły.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozmącone jajka (troszkę zostawiamy do posmarowania ciasta), sól, wyrośnięte drożdże.
    Dolewamy stopniowo mleko i miesimy ciasto. Pod koniec mieszenia dodajemy masło i zioła.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i jeszcze raz zagniatamy, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
    Dzielimy na trzy równe części, z każdej formujemy cienki wałek i zaplatamy warkocz.
    Przekładamy go do wysmarowanej masłem keksówki i zostawiamy aby podrosło.
    Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy tartym serem.
    Pieczemy w temperaturze 175-180 *C od 20-25 minut do zrumienienia.

Porady

Warkocz można upiec na papierze do pieczenia na większej blaszce. Pamiętajmy , aby dobrze zlepić końce ciasta, żeby w czasie pieczenia się nie rozwarstwiły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować