Taki chlebek cieszy i oczy i podniebienie! Polecam!Można go wykonać także z udziałem innych, ulubionych dodatków:) Jego zewnętrzny wygląd zależy tylko i wyłącznie od naszego pomysłu!
Składniki:
Składniki na 1 sztukę:
• 450 gram mąki pszennej chlebowej typ 750,
• 50 gram płatków orkiszowych,
• 40 gram świeżych drożdży,
• 1 łyżeczka soli,
• 2 łyżki oliwy,
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
• ok 350 ml letniej wody,
Dodatkowo:
• nawilżona ściereczka kuchenna,
• siemię lniane do obtoczenia części ciasta,
• suchy mak do obtoczenia części ciasta,
• otręby pszenno-żytnie do obtoczenia części ciasta,
• sezam do obtoczenia części ciasta
Warkocz z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z połowy letniej wody, drożdży, cukru oraz 1 łyżki mąki chlebowej przygotowujemy rozczyn. Mieszamy wszystkie składniki. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł.
Do miski wsypujemy mąkę, otręby, dodajemy olej i sól. Mieszamy składniki wlewając przygotowany rozczyn. Stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Zagniatany energicznie ciasto (ok 15 minut). Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
2.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatany by pozbyć się powietrza. Następnie dzielimy je na 4 części.
3.Każdą części wałkujemy na prostokąt i zwijamy jak roladę.
4.Przygotowane 4 wałki obtaczamy każdy inaczej.
W tym celu na blacie rozwijamy zwilżoną ściereczkę. Turlamy na niej wałki, by delikatnie nawilgły. Dzięki temu ziarna będą się łatwo do nich przylepiać.
Pierwszy wałek obtaczamy z maku, drugi w sezamie, trzeci w otrębach a czwarty w siemieniu lnianym.
5.Z przygotowanych wałków zaplatamy warkocz. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony warkocz studzimy.
Komentarze