Warkocz z polędwiczki z kurkami podany na rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Polędwiczkę umyć, usunąć bony, rozciąć od najcieńszej strony na 3 części, lecz nie do końca. Tak powstaną trzy paski połączone w grubszej części polędwiczki. Składniki na marynatę połączyć, posmarować nią mięso i wstawić na ok.2 godz.do lodówki.
2.Jeden pasek zamarynowanego mięsa oprószyć pieprzem cytrynowym, drugi papryką słodką, a trzeci majerankiem. Następnie z trzech pasków zwinąć warkocz, a na jego końcu wbić wykałaczkę, żeby się nie rozpadł.
3.Tak przygotowany warkocz przełożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok.40 minut w 180 st.( od czasu do czasu polewając sosem, który się wytworzył). Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby mięso się ładnie zrumieniło.
4.Kurki umyć, oczyścić i razem z posiekaną cebulą wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć, aż grzyby zmiękną i płyn odparuje.
5.Na talerz wyłożyć garść umytej rukoli, a na nią warkocz z polędwiczki. Mięso obłożyć kurkami z cebulą. Podawać ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego!
Komentarze