Warkocz z polędwiczki z kurkami podany na rukoli

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Warto urozmaicać swoje dania, żeby w kuchni nie wiało nudą :) Pomysł na wieprzowego warkocza zaczerpnęłam z Kuchni fit Konrada Gacy.

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
    30 dag kurek
    1 cebula czerwona
    2 garści rukoli
    1 łyżeczka cytrynowego pieprzu
    1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
    1 łyżeczka majeranku

    marynata: 1 łyżka miodu
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki oliwy
    sól,

    olej do smażenia



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warkocz z polędwiczki z kurkami podany na rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Polędwiczkę umyć, usunąć bony, rozciąć od najcieńszej strony na 3 części, lecz nie do końca. Tak powstaną trzy paski połączone w grubszej części polędwiczki. Składniki na marynatę połączyć, posmarować nią mięso i wstawić na ok.2 godz.do lodówki.
  • 2. Jeden pasek zamarynowanego mięsa oprószyć pieprzem cytrynowym, drugi papryką słodką, a trzeci majerankiem. Następnie z trzech pasków zwinąć warkocz, a na jego końcu wbić wykałaczkę, żeby się nie rozpadł.
  • warkocz przed pieczeniem 3. Tak przygotowany warkocz przełożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok.40 minut w 180 st.( od czasu do czasu polewając sosem, który się wytworzył). Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby mięso się ładnie zrumieniło.
  • 4. Kurki umyć, oczyścić i razem z posiekaną cebulą wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć, aż grzyby zmiękną i płyn odparuje.
  • 5. Na talerz wyłożyć garść umytej rukoli, a na nią warkocz z polędwiczki. Mięso obłożyć kurkami z cebulą. Podawać ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować