Warkocz z polędwicy wieprzowej z pieczonymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie macie pomysłu na polędwiczkę wieprzową? Chciałabym Wam polecić przepis na super marynatę, która idealnie nadaję się do tego delikatnego i pysznego mięska. Upiekłam warkocz z polędwicy wieprzowej, marynowany przez 3h w tej marynacie i podałam z pieczonymi warzywami i surówką z awokado, bananem, kozim serem i swojskimi kiełkami. Całkiem udane zestawienie wyszło

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g polędwicy wieprzowej, 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę), 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego, 1/2 łyżeczki papryki cayenne, szczypta estragonu, 1/2 łyżeczki tymianku, sól i pieprz wg smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Warkocz z polędwicy wieprzowej z pieczonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić na trzy paski odstępując od nasady na około 3cm. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Natrzeć mięso marynatą, włożyć do szczelnie zamykanego naczynia i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie z przekrojonego mięsa zapleść warkocz i złączyć wykałaczką. Bardzo mocno nagrzać nieprzywierającą patelnię, mięso obsmażyć z każdej strony do chrupiącej skorki. Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie należy wyjąc mięso na talerz, zawinąć w folię aluminiową i dać odpocząć przez około 5-10 minut.
    Warzywa (dziś padło na seler naciowy, batat, paprykę, marchew, cukinię i cebulę) obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę dowolnej wielkości. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Polać mieszanką pokrojone warzywa i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia, przykryć papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5-10 minut, aż warzywa się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować