Warkocz z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić w 0,5szkl.mkeka i łyżką cukru.Odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać i dodawać kolejno:jajka,cukier,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka i na koniec olej.Wyrobić ciasto jak na kluski.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Orzechy zmiksować z mlekiem i zagotować dodając mannę.Ciasto podzielić na trzy części i każdą rozwałkować.Każdy placek posmarować masą orzechową i zwinąć w rulon.Ułożyć rulony obok siebie i zapleść jak warkocz.Ułożyć warkocz w tortownicy z kominkiem i piec ok.40min w 180'
Porady
Jeśli warkocz będzie za duży-odciąć 1/3 i wyłożyć do małej keksówki.Tym sposobem będą 2 ciasta
Komentarze