Warkocz drożdżowy ze szpinakowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiana mąkę umieszczamy w misce, robimy wgłębienie. Wlewamy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy sól, jajko i olej rzepakowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ok. 10 minut. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
2.Szpinak parzymy, odstawiamy do odsączenia. Słonecznik z pestkami dyni prażymy na suchej patelni. Odsączony szpinak umieszczamy w rozdrabniaczu, dodajemy słonecznik, pestki dyni, żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką. Wszystkie składniki miksujemy do rozdrobnienia.
3.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na duży, cienki prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy pesto i rozsmarowujemy, omijając brzegi ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w rulon. Zaczynamy zawijać od dłuższego boku. Następnie ok. 2-3 cm od wierzchołka rulon kroimy na pół i przeplatamy jak warkocz (szpinakowymi paskami do góry). Gotowy warkocz przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 minut.
Komentarze