Warkocz drożdżowy ze szpinakowym pesto

4.5 (178 ocen)

Prosty i efektowny warkocz drożdżowy wzbogacony szpinakowym pesto.

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki pszennej
    - 200 ml mleka
    - 25 g świeżych drożdży
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 1 jajko
    - 50 ml oleju rzepakowego

    Pesto:

    - 300 g świeżego szpinaku
    - 3 łyżki pestek dyni
    - 3 łyżki łuskanego słonecznika
    - 1/2 szklanki startego, żółtego sera
    - 1 ząbek czosnku
    - 3 łyżki oleju rzepakowego
    - sól
    - pieprz
    - tymianek
    - gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Warkocz drożdżowy ze szpinakowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiana mąkę umieszczamy w misce, robimy wgłębienie. Wlewamy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy sól, jajko i olej rzepakowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ok. 10 minut. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • 2. Szpinak parzymy, odstawiamy do odsączenia. Słonecznik z pestkami dyni prażymy na suchej patelni. Odsączony szpinak umieszczamy w rozdrabniaczu, dodajemy słonecznik, pestki dyni, żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką. Wszystkie składniki miksujemy do rozdrobnienia.
  • warkocz drozdżowy zawijanie 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na duży, cienki prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy pesto i rozsmarowujemy, omijając brzegi ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w rulon. Zaczynamy zawijać od dłuższego boku. Następnie ok. 2-3 cm od wierzchołka rulon kroimy na pół i przeplatamy jak warkocz (szpinakowymi paskami do góry). Gotowy warkocz przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować