Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami

  • wyświetlono: 831 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Puszyste, drożdżowe ciasto w zdrowszej wersji (z dodatkiem mąki żytniej), aromatyczny, szpinakowy farsz i morze roztopionej, ciągnącej się mozzarelli - ta potrawa to moja definicja kulinarnego raju. Polecam jeść ten warkocz na gorąco, jako alternatywę dla pizzy, albo na zimno, np. na przekąskę.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
  • 90min

Składniki

Proporcje na 2 duże warkocze:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej + do podsypania,
- szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
- ok. 150 ml letniego mleka,
- 3 dag świeżych drożdży,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru.
Farsz:
- 0,5 kg świeżego szpinaku,
- 150 g mozzarelli,
- 2 pomidory,
- 1-2 ząbki czosnku,
- łyżka mleka,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól, czarny pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki pszennej i żytniej, a następnie rozpuszczamy w ok. 100 ml letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20 minut).
  • 2. Obie mąki przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, mieszamy. W suchych składnikach robimy dołek, wlewamy wyrośnięte drożdże i łyżkę oliwy z oliwek oraz stopniowo resztę letniego mleka, tyle, by powstało gładkie i elastyczne ciasto.
    Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
  • 3. Przygotowujemy farsz: Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy łodyżki. Liście szpinaku zanurzamy we wrzątku, a następnie dokładanie odsączamy na sicie. Odsączony szpinak siekamy.
    Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kosteczkę.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączony, posiekany szpinak, smażymy razem ok. 3 minut. Dodajemy łyżkę mleka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze 2 minuty, do momentu odparowania całości wody. Szpinak studzimy.
  • 4. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    W misce mieszamy ze sobą podduszony i ostudzony szpinak, pomidory oraz 3/4 startej mozzarelli. Przygotowany farsz dzielimy na dwie części.
  • Warkocz przed pieczeniem5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
    Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na prostokątny placek o grubości ok. 4 mm.
    Rozsmarowujemy 1/2 farszu i zwijamy roladę, końce rolady sklejamy.
    Roladę rozcinamy wzdłuż na pół, zachowując jeden koniec nieprzecięty.
    Oba paski przeplatamy przez siebie tworząc coś na kształt warkocza. Końce sklejamy ze sobą. Przygotowany warkocz przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Drugi warkocz przygotowujemy w taki sam sposób.
    Wierzch każdego warkocza posypujemy resztą startej mozzarelli.
    Blachę z warkoczami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
  • 6. Warkocze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25 minut, do momentu aż się zarumieni.
    Podajemy na gorąco, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę.

Porady

Poza sezonem danie można przygotować na bazie mrożonego szpinaku. Należy go wcześniej dokładnie rozmrozić i odsączyć na sicie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiPomidoryszpinakmozzarellapizzaciasto drożdżowedrożdżedla dzieciprzekąskaprzyjęciekarnawałimprezapieczywosylwesterdania z piekarnikamaka zytniaandrzejkidrożdżowe wypiekidrożdżowy placekpizza inaczejprzepis_miesiąca1000sylwestrowy bufetdrożdżowy wieniecpomysłowe wypiekisezon na szpinak

Komentarze

Podobne przepisy

Mięsny warkocz

Dodane przez: Jaga85

Mięsny warkocz drożdżowy

Taki chlebowy warkocz to idealny...

chleb ze szpinakiem

Dodane przez: wiola

Chlebek ze szpinakiem i czosnkiem

Uwielbiam szpinak w każdej postaci...

image-0g3mxfb

Dodane przez: Grażyna65

Drożdżowe warkocze

Te warkoczyki najlepiej smakują...

Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym

Dodane przez: agatab

Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym

Przepyszne drożdżowe bułeczki idealne...

Bułki ze szpinakiem i krupczatką

Dodane przez: Martyna1991

Bułki ze szpinakiem i krupczatką

Bułki z chrupiącą skórką dzięki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE