Warkocz drożdżowy z serem, kurczakiem i pieczarkami

  • wyświetlono: 2533 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 1

Zachwyci najbardziej wymagającego smakosza:)

martaf
  • 60min

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki oleju ( ja daję oliwę z oliwek)
sól
rozczyn:1/3 kostki drożdży, 1/2 szklanki wody, łyżka cukru, 2 łyżki mąki
Farsz:
1 filet z kurczaka
1 cebula
250 g pieczarek
250 g żółtego sera
przyprawa do kurczaka, papryka słodka, bazylia, oregano
sól, pieprz
3 łyżki oleju
keczup lub sos słodko-kwaśny

Sposób przygotowania przepisu:

Warkocz drożdżowy z serem, kurczakiem i pieczarkami

  • warkocz1. Do większego garnka wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy olej. W szklance robimy rozczyn i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkujemy je na dwa duże prostokąty, które układamy na papier do pieczenia.
  • warkocz2. Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy.
  • warkocz3. Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, zależy od wielkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Studzimy. Trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach.
  • warkocz4. Ciasto nacinamy w następujący sposób: wzdłuż dłuższego boku z obu stron robimy kilka ukośnych nacięć, tak by na środku zostało ok. 6 cm ciasta niepociętego na farsz. Na tak przygotowanym cieście układamy farsz z pieczarek, następnie podsmażonego kurczaka, polewamy to keczupem lub sosem słodko- kwaśnym i posypujemy startym serem.
  • warkocz5. Zaplatamy ciasto. Na zmianę przekładamy prawy – lewy. Pomiędzy paskami powinna zostać mała przerwa, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Warkocz pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 minut aż ciasto się zarumieni i stanie się chrupiące. Smak warkocza przypomina smak pizzy. Można go podawać z sosem czosnkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwil

Komentarze

Podobne przepisy

filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

Dodane przez: adzia

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami...

Zrobiłam je dzisiaj na obiad i...

Filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Dodane przez: bronislawa70

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami...

Proste, szybkie i bardzo smaczne...

Calzone z pieczarkami, kurczakiem i serem żółtym

Dodane przez: Pyszne_desery

CALZONE Z PIECZARKAMI, KURCZAKIEM I SEREM...

O tym daniu dowiedziałam się rok...

Pierś kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i majonezem

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierś kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem...

Pierś kurczaka zapiekana z pieczarkami,...

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym.

Bardzo mięciutkie,podane z czerwonym...

Kurczak z pesto, serem i pieczarkami w cieście francuskim

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kurczak z pesto, serem i pieczarkami w cieście...

Wspaniała rolada na zimno jak i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE