WARIACJE Z CIASTEM BABKOWYM

0 (0 ocen)

Co można przygotować z jednej porcji ciasta babkowego . Jest bardzo szybkie do przygotowania,można je nawet przygotować zakręcając przysłowiową łyżką.Zawsze się udaje.

Składniki:

  • CIASTO PODSTAWOWE
    1 kostka margaryny
    6 jajek całych
    6 łyżek mąki
    6 łyżek oleju
    2 łyżki octu
    1,1/2 szklanki cukru
    1,1/2 szklanki kartoflanki
    1/2 szklanki mąki tortowej
    mały proszek do pieczenia

    Produkty do 6 smaków babeczek
    Po 1,1/2 łyżki
    skórki pomarańczowej kandyzowanej,
    brzoskwinie w syropie,
    gruszki w syropie,
    winogrona suszone,
    orzeszki ziemne,
    migdały płatki.
    Ponadto po kilka kropli olejku do ciast o smaku cytrynowym,pomarańczowym,migdałowym,oraz suszona skórka cytrynowa.
    Cukier puder,oraz kakao 2 łyżeczki do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wariacje z ciastem babkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć margarynę,wsypać szczyptę soli,dodać cukier,wbić jajko i mikserem ucierać ciasto dodając po kolei po jednym jajku i pozostałe składniki.To już wszystko z przygotowaniem ciasta.
  • wariacje z ciastem babkowym 2. Przygotować

    1. Blaszkę do mufinków o pojemności 1 szk.każda babeczka , wysmarować tłuszczem,wysypać bułką tartą
    1 Foremkę silikonową w kształcie zajączka /nie trzeba smarować tłuszczem/
    1 Foremkę do tarty,wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
  • wariacje z ciastem babkowym 3. Przygotować produkty do smaków babeczek.
  • wariacje z ciastem babkowym 4. Ciasto rozłożyć do 8 miseczek po 3 łyżki.Do każdej dodać oddzielnie różne smaki i olejki,stosownie do dodatku.Do zajączków do jednej miseczki dodać smak cytrynowy,drugiego kakao 1 łyżeczkę.
  • wariacje z ciastem babkowym 5. Każdą miseczkę wymieszać oddzielnie z dodatkami.
  • wariacje z ciastem babkowym 6. Przelać do foremek
  • wariacje z ciastem babkowym 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20-25 min,przestudzić ,wyjąć z formy.
    Pozostałe ciasto wylać na foremkę do tarty,dodać różne pozostałe dodatki,piec 15 min. w 190C ,przestudzić,popisać białym i kakaowym lukrem.
  • wariacje z ciastem babkowym 8. Polukrować cukrem pudrem,posypać dodatkami stosownie do smaku babeczki.Zajączki ozdobić lukrem z dodatkiem kakao.

Porady

Są to moje propozycje na wykorzystanie ciasta babkowego,by upiększyć świąteczny stół i koszyczek do święconki. Myślę,że spodoba się Państwu taka wariacja,tym bardziej,że szybko się ją przygotowuje, a jak zdobi stół?

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować