Wariacja na temat Lasagne

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

To nie tylko połączenie bukietu warzyw i świeżego mięsa - to także zamiana tradycyjnych płatów makaronu na ciasto naleśnikowe, co sprawia, że nigdy nie masz problemu ze zbyt twardym makaronem!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - naleśniki: 8 sztuk
    - Mielone mięso z indyka: 0.3 kilograma
    - mielone mięso wołowe: 0.3 kilograma
    - szpinak mrożony w liściach: 0.5 kilograma
    - kukurydza w puszce: 1 szklanka
    - fasola czerwona z puszki: 1 szklanka
    - śmietana 18% do zup i sosów: 100 mililitrów
    - pomidory krojone w puszce: 1 sztuka
    - czosnek rozgnieciony ząbki: 1 ząbek
    - gałka muszkatołowa tarta: 1 szczypta
    - papryka słodka mielona: 1 szczypta
    - sól .pieprz kolorowy: 1 szczypta
    - cukier: 2 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
    - zioła prowansalskie: 1 szczypta
    - ser gouda starty: 0.4 kilograma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wariacja na temat lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni teflonowej rozgrzać dwie łyżki oleju. Smażyć na nim mięso mielone (indycze i wołowe) ok 5min. Doprawić słodką papryką i pieprzem. Dodać puszkę krojonych pomidorów, fasolę i gotować całość, aż z pomidorów utworzy się sos. Dosolić do smaku, dodać łyżeczkę cukru i zioła prowansalskie. Przemieszać i odstawić na bok.
  • 2. Szpinak rozmrozić i wrzucić do rondelka. Wlać półszklanki wody i podgrzać. Dodać rozgnieciony czosnek, kukurydzę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Gdy całość nabierze temperatury zachartować śmietanę i dodać do masy szpinkowej. Przemieszać i odstawić.
  • 3. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć naleśnikiem, a nastepnie kilkoma łyżkami warstwy mięsnej. Posypać serem i przykryć naleśnikiem. Wyłożyć warstwę szpinakową i przykryć naleśnikiem. Nastepnie znów wartwa mięsna i ser. Powtarzać tak aż do wykorzystania produktów. Na wierzchu powinien znajdować się naleśnik, którego należy posypać serem i całość wstawić do piekarnika na 20 min.
  • 4. Po 20 minutach wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze 10 minut (lasagne będzie wtedy lepiej zwarte i łatwiejsze do podania). Spożywać na gorąco.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować