To nie tylko połączenie bukietu warzyw i świeżego mięsa - to także zamiana tradycyjnych płatów makaronu na ciasto naleśnikowe, co sprawia, że nigdy nie masz problemu ze zbyt twardym makaronem!
Wariacja na temat lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni teflonowej rozgrzać dwie łyżki oleju. Smażyć na nim mięso mielone (indycze i wołowe) ok 5min. Doprawić słodką papryką i pieprzem. Dodać puszkę krojonych pomidorów, fasolę i gotować całość, aż z pomidorów utworzy się sos. Dosolić do smaku, dodać łyżeczkę cukru i zioła prowansalskie. Przemieszać i odstawić na bok.
2.Szpinak rozmrozić i wrzucić do rondelka. Wlać półszklanki wody i podgrzać. Dodać rozgnieciony czosnek, kukurydzę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Gdy całość nabierze temperatury zachartować śmietanę i dodać do masy szpinkowej. Przemieszać i odstawić.
3.Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć naleśnikiem, a nastepnie kilkoma łyżkami warstwy mięsnej. Posypać serem i przykryć naleśnikiem. Wyłożyć warstwę szpinakową i przykryć naleśnikiem. Nastepnie znów wartwa mięsna i ser. Powtarzać tak aż do wykorzystania produktów. Na wierzchu powinien znajdować się naleśnik, którego należy posypać serem i całość wstawić do piekarnika na 20 min.
4.Po 20 minutach wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze 10 minut (lasagne będzie wtedy lepiej zwarte i łatwiejsze do podania). Spożywać na gorąco.
Smacznego!
Komentarze