wariacja jagodowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nazbieraliśmy sporo jagód,więc należało je spożytkować.

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:5 jajek,5 łyżek cukru,5 łyżek mąki pszennej,1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    a także:4 łyżki gęstego dżemu z czarnej porzeczki,3/4 litra jagód,2 galaretki truskawkowe,
    1/4 litra kremówki,2 łyżki borówek amerykańskich.

Wariacja jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzyj z cukrem.Białka ubij na sztywno,dodaj do żółtek,delikatnie wymieszaj.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,przesiej bezpośrednio do masy.Wszystko połącz łyżką.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem,wysyp lekko mąką.Wylej ciasto i piecz 10 min w temp.190 st.Ostudź,posmaruj dżemem.
  • 2. Galaretki zrób według przepisu,używając nieco mniej wody.Po ostygnięciu wymieszaj z jagodami.Gdy zacznie tężeć,wyłóż na ciasto.Wstaw do lodówki ,aby galaretka całkowicie stężała..Kremówkę ubij na sztywno,posmaruj nią ciasto i posyp borówkami.

Porady

Ciasto można przygotować z innymi sezonowymi owocami,np.truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy