Waniliowy śmietanowiec z malinami

0 (0 ocen)

Jedno z moich ulubionych!

Składniki:

  • na formę o śr. 18 cm
    kruche:
    żółtko
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    1/4 kostki roztopionego masła
    masa:
    3 serki waniliowe z laską wanilii po 150 g
    sok z połówki cytryny
    2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
    2 białka
    3 łyżki cukru
    dodatkowo: szklanka malin

Waniliowy śmietanowiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy. Wylepiamy spód tortownicy.
  • 2. Masa:
    Białka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy serki i budynie, miksujemy na małych obrotach. Wkrapiamy sok cytrynowy. Wylewamy na ciasto.
  • 3. Maliny myjemy, lekko odsączamy. Układamy na wierzchu, lekko dociskając.
  • 4. Pieczemy ok godziny w 170 stopniach, aż wierzch się zarumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy