Waniliowy sernik z pierniczkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Bez mąki, a mimo wszystko wilgotny i puszysty. Nie lubię rodzynek, więc stosuję różne "wkładki" do serników. Smak tego sernika zawsze będzie mi się kojarzył z zimą :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1-kg wiaderko gotowego twarogu do sernika,
    12,5 dag margaryny,
    6 jaj,
    25 dag cukru pudru,
    opakowanie cukru waniliowego,
    1 op. budyniu waniliowego,
    1 op. nadziewanych pierniczków w czekoladzie,
    gotowa polewa o smaku mlecznej czekolady

Waniliowy sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z cukrami do momentu, aż powstanie puszysta masa. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku i kilka łyżek gotowego twarogu. Wsypujemy budyń, a następnie dodajemy pianę ubitą z białek. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
  • 2. Blachę 23,5x28cm wykładamy papierem. Wlewamy połowę masy sernika i układamy pierniczki jeden obok drugiego. Zalewamy pozostałą masą. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gdy wystygnie, dekorujemy polewą.

Komentarze

Podobne przepisy