Waniliowy sernik z malinami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszny sernik wzbogacony owocami sezonowymi

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SPÓD
    200 g herbatników kakaowych lub czekoladowych
    60 g masła (roztopionego)

    MASA
    1 kg twarogu sernikowego
    1/3 szklanki śmietany kremówki
    4 jajka
    laska wanilii
    1 szklanka cukru
    250 g malin
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej


    DEKORACJA
    250 g świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowy sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki ruszymy przy pomocy blendera na pył. Wsypujemy do miski i zalewamy roztopionym masłem. Mieszamy, aż herbatniki nasiąkną. Przesypujemy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy tworząc spód. Schładzamy w lodówce około 20 minut.
  • Waniliowy sernik z malinami 2. W międzyczasie przygotowujemy masę. Do misy miksera przekładamy twaróg, jajka, cukier, mąki i śmietanę kremówkę. Z wanilii wyciągamy ziarna i dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Maliny myjemy i osuszamy. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

    Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni, aż masa się zetnie. Gotowy sernik pozostawiamy na kilka godzin (u mnie 3 h) w piekarniku, aby dokładnie ostygł.
  • 3. Tak przygotowany sernik najlepiej dodatkowo schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc, jeśli jeszcze nie jest wystarczająco zwarty.

    Pozostałe maliny myjemy i osuszamy. Dekorujemy nimi wierzch sernika.Kroimy na kawałki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować