Aksamitny sernik w pysznym połączeniu z prażonym jabłkami, a na wierzchu smaczny krem śmietanowo kokosowy. Ciasto zawróciło w głowie niejednemu smakoszowi.
Waniliowy sernik z cytrynowym jabłkami i kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, upiec na złoty kolor. Drugą rozwałkować na taką samą wielkość i posypać 1 łyżką kakao. Zostawić na czas przygotowywania masy serowej.
2.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, wbijając kolejno całe jajka. Po tym czasie miksując na wolnych obrotach dodawać partiami ser, budyń z mąka ziemniaczaną oraz ekstrakt. Dokładnie wymieszać składniki. Ciasto przelać na ciasto kruche z kakao. Piec w 150 stopniach przez ok. 50 minut do zrumienienia. Sernik całkowicie wystudzić.
3.Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, jeśli są mało soczyste podlać 1/3 szklanki wody, prażyć do momentu aż lekko zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia.
4.Krem kokosowy: Śmietanę przełożyć do rondelka, dodać do niej cukier i kokos. Całość gotować mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Zimną utrzeć z margaryną na puszysty krem.
5.Przełożenie:
Na sernik wyłożyć lekko tężejące jabłka. Przykryć je kruchym ciastem, delikatnie go do nich dociskając. Wierzch posmarować kremem kokosowym. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień gdy ciasto kruche nawilgnie.
Komentarze