Waniliowy sernik z cytrynowym jabłkami i kremem kokosowym

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Aksamitny sernik w pysznym połączeniu z prażonym jabłkami, a na wierzchu smaczny krem śmietanowo kokosowy. Ciasto zawróciło w głowie niejednemu smakoszowi.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    400g mąki
    120g cukru pudru
    150g zimnego masła
    1 jajko
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1kg białego sera (może być z wiaderka)
    150g masła
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki ekstraktu waniliowego lub 32g cukru waniliowego
    4 jajka

    Masa jabłkowa:
    1kg obranych jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    ¾ szklanki wody

    Krem kokosowy:
    600g gęstej śmietany 18%
    150g kokosu
    ¾ szklanki cukru
    100g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Galaretki

Waniliowy sernik z cytrynowym jabłkami i kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, upiec na złoty kolor. Drugą rozwałkować na taką samą wielkość i posypać 1 łyżką kakao. Zostawić na czas przygotowywania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, wbijając kolejno całe jajka. Po tym czasie miksując na wolnych obrotach dodawać partiami ser, budyń z mąka ziemniaczaną oraz ekstrakt. Dokładnie wymieszać składniki. Ciasto przelać na ciasto kruche z kakao. Piec w 150 stopniach przez ok. 50 minut do zrumienienia. Sernik całkowicie wystudzić.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, jeśli są mało soczyste podlać 1/3 szklanki wody, prażyć do momentu aż lekko zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia.
  • 4. Krem kokosowy: Śmietanę przełożyć do rondelka, dodać do niej cukier i kokos. Całość gotować mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Zimną utrzeć z margaryną na puszysty krem.
  • 5. Przełożenie:
    Na sernik wyłożyć lekko tężejące jabłka. Przykryć je kruchym ciastem, delikatnie go do nich dociskając. Wierzch posmarować kremem kokosowym. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień gdy ciasto kruche nawilgnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować