WANILIOWY SERNIK STRACIATELLA

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach i to bez pieczenia

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera waniliowego wiaderkowego - taki gotowy mielony
    200 ml śmietany kremówki
    2 - 3 płaskie łyżki cukru
    100 g deserowej lub mlecznej czekolady
    podłużne biszkopty 2 opakowania po 200 g
    2 łyżki żelatyny
    kakao do posypania

    ewentualnie 0,5 szklanki kawy rozpuszczalnej delikatnie posłodzonej do nasączenia zbyt twardych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowy sernik straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód ciasta 1. Dno formy wyłożyć biszkoptami - jak zbyt twarde to wcześniej je delikatnie nasączyć w kawie.
  • masa serowa 2. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem.
    Dodajemy do zmielonego sera i mieszamy. Jedną łyżkę masy serowej dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy. Wrzucamy posiekaną na kawałki czekoladę - mogą być większe kawałki i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  • wykładamy masę 3. Całość wylewamy na biszkopty i wyrównujemy.
  • kolejna warstwa biszkoptów 4. Masę przykrywamy resztą biszkoptów - ja je jeszcze nasączałam bo były zbyt twarde.
  • posypujemy kakao 5. Obficie posypujemy kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. A potem zajadamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować