pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach i to bez pieczenia
4 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg sera waniliowego wiaderkowego - taki gotowy mielony
200 ml śmietany kremówki
2 - 3 płaskie łyżki cukru
100 g deserowej lub mlecznej czekolady
podłużne biszkopty 2 opakowania po 200 g
2 łyżki żelatyny
kakao do posypania
ewentualnie 0,5 szklanki kawy rozpuszczalnej delikatnie posłodzonej do nasączenia zbyt twardych biszkoptów
Waniliowy sernik straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno formy wyłożyć biszkoptami - jak zbyt twarde to wcześniej je delikatnie nasączyć w kawie.
2.Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem.
Dodajemy do zmielonego sera i mieszamy. Jedną łyżkę masy serowej dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy. Wrzucamy posiekaną na kawałki czekoladę - mogą być większe kawałki i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
3.Całość wylewamy na biszkopty i wyrównujemy.
4.Masę przykrywamy resztą biszkoptów - ja je jeszcze nasączałam bo były zbyt twarde.
5.Obficie posypujemy kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. A potem zajadamy
Komentarze