Waniliowy sernik na zimno z warstwą dyniową - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno formy 24cm x 24cm (najlepiej ze zdejmowanym rantem) wykładamy ciasteczkami oreo. Składniki masy serowej dzielimy na połowę. Obie części masy serowej przygotowujemy w taki sam sposób.
2.1,5 łyżki żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na najniższej mocy do rozpuszczenia. 350 g sera miksujemy z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką ekstraktu waniliowego. 150 ml śmietanki ubijamy i łączymy z serem. Żelatynę mieszamy dokładnie z 2 łyżkami masy serowej, a następnie łączymy z resztą sera. Masę wykładamy na ciasteczka i odstawiamy na chwilę do lodówki do stężenia.
3.Dynię dzielimy na części, oczyszczamy z gniazda nasiennego, cienko obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem 30 minut, miksujemy, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Gęstniejącą masę wykładamy na warstwę serową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
4.Przygotowujemy drugą warstwę serową tak samo jak pierwszą i wykładamy na warstwę dyniową. Odstawiamy do stężenia.
5.Pomarańcze do dekoracji dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na ćwierćplasterki. Ciasto dzielimy na porcje i przed podaniem dekorujemy kawałkami pomarańczy.
Komentarze